Sti

EU fremlægger sin digitale dagsorden - 19/05/2010

Forsker ved computer © EU

Informations- og kommunikationsteknologi (ikt) står centralt i EU's plan for at styrke økonomisk vækst og tage fat på problemer som klimaforandringer og den aldrende befolkning.

EU-Kommissionen løftede i dag sløret for en femårig handlingsplan for telebranchen. Den skal sikre, at vi udnytter det digitale potentiale bedst muligt.

Den digitale dagsorden English indgår i EU 2020-strategien DeutschEnglishfrançais , der er EU's køreplan for at skabe større vækst i de næste ti år. Blandt de syv centrale initiativer i strategien, er det den digitale dagsorden, der kommer på banen først - så vigtig er den altså.

Informations- og kommunikationsteknologi (ikt) har i høj grad været drivkraften bag EU's produktivitetsfremgang gennem de sidste 15 år. Men vi høster stadig ikke det fulde udbytte af den digitale tidsalder, mener EU-kommissær Neelie Kroes, der er ansvarlig for den digitale dagsorden.

Tallene taler for sig selv.

Omkring 30 % af europæerne har aldrig brugt internettet, og det i en tid, hvor produkter og serviceydelser i stigende grad kommer online. USA investerer dobbelt så meget som EU i ikt-forskning. I dag har kun 1 % af europæerne en hurtig, fiberbaseret internetopkobling sammenholdt med 12 % af japanerne og 15 % af sydkoreanerne.

Med sin handlingsplan vil EU sikre en større brug af it i alle dele af samfundet. Man har udpeget syv mål. Som det første vil man fjerne barrierer for handel på tværs af grænserne. De er en del af forklaringen på, hvorfor der i dag downloades fire gange så meget musik i USA som i EU.

EU vil åbne for adgangen til lovligt onlineindhold ved at forenkle reglerne om ophavsretlig beskyttelse og licensaftaler på tværs af grænserne. Man vil også give lettere adgang til elektronisk betaling og fakturering.

Et andet mål er at give flere adgang til ultrahurtigt internet. Derfor vil EU tilskynde til investeringer i bredbånd og fiberbaserede net.

Mange europæere er bekymrede for, at de nye teknologier skal krænke privatlivets fred. Derfor vil EU skærpe reglerne om beskyttelse af personoplysninger. Fremover skal webstedsoperatører oplyse deres brugere om brud på sikkerheden, der kan berøre deres oplysninger.

I handlingsplanen slår EU også til lyd for en mere kreativ brug af it-løsninger til at tackle bl.a. klimaforandringer og den aldrende befolkning. Som konkrete eksempler nævnes energieffektiv belysning og telemedicin. EU foreslår også at give patienter elektronisk adgang til deres egne patientjournaler.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links