Sökväg

Fler länder vill införa eCall - 04/05/2010

Idén med att utrusta bilar med ett automatiskt larmsystem börjar få fäste i Europa.

Ytterligare sju länder har ställt sig bakom förslaget att utrusta nya bilar med ett system som automatiskt tillkallar hjälp vid en trafikolycka.

Det är Belgien, Bulgarien, Danmark, Luxemburg, Malta, Polen och Rumänien som nu har skrivit under ett icke-bindande avtal med EU-kommissionen om att införa nödanropsystemet eCall English i bilar.

Därmed har 25 europeiska länder lovat att införa systemet - även länder utanför EU som Island, Norge och Schweiz. Europeiska biltillverkare och mobiloperatörer stöder redan systemet, vilket är en förutsättning för ett brett genomslag.

Men trots ett starkt stöd är eCall-systemet fortfarande inte i drift, fem år efter att kampanjen startade. Kommissionen hade uppmanat länderna att få igång det mycket snabbare. En del länder har dock varit tveksamma på grund av kostnaden (cirka 100 euro per bil). Andra har inte hunnit anpassa sina larmcentraler eller utbilda sina larmoperatörer.

När eCall-utrustningen i bilen registrerar en krock larmar den automatiskt 112, det europeiska nödnumret, och meddelar var bilen befinner sig. Man kan också larma genom att trycka på en knapp.

I båda fallen finns det, förutom den automatiska dataöverföringen, också en röstförbindelse mellan bilen och larmcentralen. På så sätt kan förare och passagerare berätta mer om olyckan, om de är i stånd att svara på frågor.

Man räknar med att systemet skulle kunna rädda 2 500 liv i Europa varje år och minska antalet allvarliga skador med minst 15 %. Omkring 39 000 människor omkom på Europas vägar 2008.

Initiativet gäller bara nya bilar - EU begär inte att äldre bilar ska utrustas i efterhand.

Under de senaste tre åren har EU satsat 160 miljoner euro på it-forskning för att förbättra trafiksäkerhet och transporttjänster.

Läs mer om eCall English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar