Navigacijska pot

Sistem eCall za samodejno obveščanje o prometnih nesrečah - 04/05/2010

Zamisel o namestitvi sistema za samodejni klic v sili v avtomobile ima v Evropi čedalje večjo podporo.

Sedem novih držav EU je izrazilo podporo prizadevanjem Evropske komisije, da bi vsa nova vozila imela napravo, ki bi ob prometni nesreči obvestila reševalne službe.

Belgija, Bolgarija, Danska, Luksemburg, Malta, Poljska in Romunija so s Komisijo podpisale nezavezujoč sporazum za uvedbo sistema za klic v sili eCall English .

Podporo uvedbi sistema je zdaj obljubilo skupaj že 25 evropskih držav. Med njimi so tudi Slovenija, Islandija, Norveška in Švica. Evropski proizvajalcev avtomobilov in operaterji mobilne telefonije so eCall že podprli in s tem odpravili še eno oviro za splošno uvedbo sistema.

Kljub vedno večji podpori pa sistem pet let po začetku pobude v nobeni državi EU še ni zaživel. Evropska komisija je države sicer pozvala k čimprejšnji uvedbi sistema eCall, vendar je več držav izrazilo zaskrbljenost zaradi stroškov uvedbe (približno 100 EUR na vozilo). V nekaterih državah pa le počasi posodabljajo reševalne službe in usposabljajo osebje za sprejem klicev eCall.

Sistem eCall se sproži, ko posebna naprava v avtomomobilu zazna močan trk, in nato samodejno pokliče številko za klic v sili 112. Reševalne službe takoj prejmejo podatke o kraju nesreče. Klic eCall se lahko sproži tudi s pritiskom na gumb.

V vsakem primeru se med centrom za reševanje in vozilom poleg prenosa podatkov vzpostavi tudi glasovna povezava. Tako lahko voznik in sopotniki, če to zmorejo, sporočijo dodatne podatke o nesreči.

Po ocenah bi z uvedbo sistema po vsej Evropi lahko rešili približno 2 500 življenj na leto in zmanjšali število hujših poškodb vsaj za 15 %. Po zadnjih dosegljivih podatkih je na evropskih cestah leta 2008 umrlo 39 000 ljudi.

Pobuda zadeva samo nova vozila, vozil starejšega datuma ne bo treba prirediti.

Za izboljšanje varnosti v prometu je Evropska unija v zadnjih treh letih raziskavam s področja informacijske tehnologije namenila 160 milijonov EUR.

Več o sistemu eCall English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave