Cale de navigare

SOS accident: dispozitivul eCall, sprijinit de şi mai multe ţări - 04/05/2010

Ideea echipării autovehculelor cu un sistem SOS automat se bucură de şi mai mult sprijin în Europa.

Încă şapte ţări europene au aderat la iniţiativa UE vizând echiparea autoturismelor noi cu un dispozitiv special care apelează automat serviciile de intervenţie de urgenţă în caz de accident.

Recent, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Luxemburg, Malta, Polonia şi România au semnat un acord cu Comisia, care prevede introducerea, pe bază voluntară, a sistemului eCall English .

În total, până în prezent, 25 de ţări europene s-au angajat să lanseze acest sistem, trei dintre ele aflându-se în afara UE (Islanda, Norvegia şi Elveţia). Constructorii auto europeni şi operatorii de telefonie mobilă sprijină lansarea sistemului, o condiţie esenţială pentru utilizarea acestuia la scară largă.

În ciuda succesului înregistrat, la cinci ani de la lansarea campaniei eCall, sistemul nu este încă operaţional în niciun stat membru al UE. Comisia Europeană a încurajat autorităţile naţionale să lanseze eCall mult mai devreme, însă unele ţări sunt îngrijorate de costurile estimate (aproximativ 100 de euro pentru un vehicul). Alte state au înregistrat întârzieri în ceea ce priveşte modernizarea centrelor de intervenţie de urgenţă şi formarea personalului care se ocupă de tratarea apelurilor.

În cazul producerii unui impact puternic, sistemul eCall apelează automat numărul de urgenţă european 112, indicându-le echipelor de intervenţie locul accidentului. Apelul poate fi efectuat şi manual, prin simpla apăsare a unui buton.

Indiferent dacă apelul este efectuat automat sau manual, dispozitivul transmite automat datele şi, în plus, permite o convorbire între vehiculul accidentat şi centrul de intervenţie. Astfel, şoferii şi pasagerii care nu sunt grav răniţi pot furniza mai multe date referitoare la accident.

Conform estimărilor, dacă sistemul ar fi operaţional în toată Europa, ar putea salva 2 500 de vieţi în fiecare an şi ar putea reduce gravitatea leziunilor cu cel puţin 15%. Potrivit ultimelor statistici date publicităţii, în 2008, pe şoselele din Europa s-au înregistrat 39 000 de decese.

Iniţiativa Comisiei vizează numai maşinile noi. Nu sunt prevăzute cerinţe privind echiparea retroactivă a autovehiculelor aflate deja în circulaţie.

În ultimii trei ani, UE a furnizat 160 de milioane de euro pentru proiecte de cercetare în domeniul tehnologiei informaţiilor, cu scopul de a ameliora siguranţa şi serviciile din transporturi.

Mai multe despre eCall English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile