Navigációs útvonal

Kutatásfinanszírozás kevesebb bürokráciával - 30/04/2010

Kémcsöveket vizsgáló nő © EU

Új jelentkezési szabályok és könyvelési eljárások az uniós kutatásfinanszírozásban

Sok kutató úgy gondolja, hogy következetlenek és indokolatlanul bonyolultak azok az eljárások, amelyek révén a kutatási tervek uniós támogatásban DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski részesülhetnek. Ezenkívül az is problámát jelent számukra, hogy sokszor túl szoros a határidő a pályázatok benyújtására, míg a projektek egyes szakaszaiban a finanszírozás késve érkezik.

A Bizottság - elismervén, hogy nehézkessé vált a részvétel az uniós finanszírozású projektekben - most új szabályokat javasol a pályázásra és a támogatások kezelésére.

A terv English középpontjában új számítógépes rendszerek bevezetése, az adminisztratív eljárások egyszerűsítése, a szabályok következetes alkalmazásának és a pályázati felhívások idejében történő meghirdetésének biztosítása áll. A javaslat szakértői csoport létrehozását szorgalmazza az új szabályok hatásának figyelemmel kísérésére, hogy fel lehessen mérni, sikerül-e általuk javítani a helyzeten.

További, gyökeresebb változásokat vázol fel egy másik javaslat, amellyel a Bizottság az uniós (nem csak kutatásra szánt) források kiosztásán kíván módosítani. A javaslat elfogadása esetén többé nem kell tételesen feltüntetni a projektekkel kapcsolatos összes kiadást, az alkalmazott könyvelési technikákat pedig az EU összhangba hozza majd a tagállami kutatásfinanszírozásban használatos módszerekkel.

Az EU az elkövetkező 10 évre szóló új stratégiájában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a kutatás a válságból való kilábalásban és a hosszú távú növekedésben. A kitűzött célok egyike az, hogy a kutatásra fordított összegek elérjék a az EU GDP-jének 3%-át, és így Európa vonzó célponttá váljon a legjobb kutatók és az innovatív vállalatok számára.

Az Unió a 2007 és 2013 közötti időszakra 50,5 milliárd eurót irányzott elő kutatásra. Ezen kívül a 2007 és 2011 közötti időszakban további 2,7 milliárd euró áll rendelkezésre az atomenergiával kapcsolatos kutatásokra.

A bonyolult szabályok azonban számos kutató kedvét veszik el a pályázástól: különösen azokét, akik kisvállalkozásoknál dolgoznak. A javaslatok ezért leginkább ennek a problémának az orvoslására irányulnak.

Máire Geoghegan-Quinn kutatásügyi biztos ajánlásokat kíván összeállítani arról, hogyan lehet elérni, hogy Európa GDP-jének 3%-a a kutatást szolgálja. Az ajánlások bemutatására várhatóan az őszi uniós csúcstalálkozón kerül sor. A dokumentum kitér majd a társadalom előtt álló nagy kihívásokra: az éghajlatváltozás, az élelmiszerbiztonság és a népesség elöregedésének kérdésére is.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek