Navigointipolku

EU:n tutkimusrahoituksen byrokratiaa karsitaan - 30/04/2010

Tutkija tarkkailee koeputkia © EU

Komissio esittää yksinkertaisempaa haku- ja kirjanpitomenettelyä.

Monet tutkijat pitävät EU:n tutkimusrahoituksen DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski hakumenettelyä ja kirjanpitosääntöjä sekavina ja tarpeettoman monimutkaisina. Usein saa myös kuulla valituksia siitä, että hakuajat ovat liian lyhyitä ja että rahat maksetaan viiveellä hankkeen eri vaiheessa.

Komissio on nyt uudistamassa sääntöjä niin, että avustusten hakeminen ja varojen hallinnointi helpottuvat. Tavoitteena on tehdä EU-rahoitteisiin hankkeisiin osallistuminen yksinkertaisemmaksi.

Komission suunnitelmassa English esitetään muun muassa tietojärjestelmien kehittämistä, sääntöjen johdonmukaisempaa soveltamista ja hallinnollisten menettelyjen yksinkertaistamista. Lisäksi määräaikoja hanke-ehdotusten jättämiselle pyritään pidentämään. Uudet säännöt annetaan riippumattoman asiantuntijaryhmän arvioitavaksi ennen niiden käyttöönottoa.

Komissio on tehnyt myös erillisen, vielä pidemmälle menevän ehdotuksen, jolla on määrä uudistaa EU-rahoituksen yleisiä jakoperiaatteita. Jos se hyväksytään, hankkeissa voidaan käyttää vastaavia kirjanpitomenetelmiä kuin kansallisessa tutkimusrahoituksessa eikä jokaista kustannuserää tarvitse enää ilmoittaa erikseen.

Uudessa kymmenvuotisstrategiassaan EU korostaa tutkimuksen merkitystä talouden elpymisen ja pitkän aikavälin kasvun lähteenä. Yksi strategian tavoitteista on nostaa tutkimuspanostus 3 prosenttiin EU:n bruttokansantuotteesta, jotta eurooppalaisiin tutkimushankkeisiin saadaan mukaan huippututkijoita ja innovatiivisia yrityksiä.

EU on varannut tutkimusrahoitukseen 50,5 miljardia euroa kaudella 2007-2013. Tämän lisäksi ydintutkimukseen on varattu 2,7 miljardia euroa kaudella 2007-2011.

Tutkimusrahoituksen monimutkaiset säännöt ja hakumenettelyt ovat tähän asti karkottaneet hakijoita, ja varsinkin pienyritysten tutkijoiden osallistuminen on ollut vähäistä. Muutosten odotetaankin hyödyttävän erityisesti pienyritysten tutkimusta.

Suosituksia toimista, joiden avulla tutkimusmäärärahojen osuus on määrä nostaa 3 prosenttiin BKT:sta, valmistellaan tutkimuskomissaari Máire Geoghegan-Quinnin johdolla. Ne esitellään EU-huippukokouksessa ensi syksynä.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä