Sti

Lettere adgang til forskningsmidler - 30/04/2010

Videnskabsmand med reagensglas © EU

Nye regler og regnskabsprocedurer for EU's forskningsmidler.

Mange forskere mener, at procedurerne for at få EU-midler DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski til deres projekter er for uensartede og unødigt indviklede. De klager også over korte frister for ansøgninger om forskningsstøtte og forsinket udbetaling af pengene på forskellige trin i projekterne.

Nu foreslår Kommissionen nye regler, der skal gøre det lettere at søge om og forvalte tilskud, i erkendelse af, at det er blevet en mere kompleks affære at være med i EU-støttede projekter.

Planen English drejer sig om at indføre nye it-løsninger, strømline administrationen, anvende reglerne ens og offentliggøre indkaldelse af ansøgninger i god tid. Et ekspertpanel skal følge de nye regler for at se, om det faktisk bliver bedre.

Der er mere gennemgribende ændringer på vej i et særskilt forslag om at vende op og ned på den måde, EU uddeler penge på, ikke bare til forskning. Går forslaget igennem, skal projekterne ikke længere opgive hver enkelt udgiftspost. Regnskabsmetoderne skal også samordnes med dem, EU-landene bruger til forskningsmidler.

I sin nye 10-årige økonomiske strategi understreger EU, hvor vigtig forskningen er for at få os ud af krisen og skabe langfristet vækst. Forskningsudgifterne skal blandt andet op på 3 % af EU's BNP, så vi kan tiltrække de bedste forskere og nyskabende virksomheder.

EU har sat 50,5 milliarder euro (380 milliarder kroner) af til forskning fra 2007 til 2013. Hertil kommer atomforskning, som har sit eget budget på 2,7 milliarder euro (20 milliarder kroner) fra 2007 til 2011.

Men de indviklede regler får mange forskere til at miste lysten til at søge, især dem, der arbejder for mindre virksomheder - en af målgrupperne for de foreslåede ændringer.

Forskningskommissær Máire Geoghegan-Quinn vil på et EU-topmøde til efteråret præsentere henstillinger til, hvordan Europa kan nå sit mål på 3 %. De vil tage de store samfundsmæssige udfordringer op, f.eks. klimaforandringer, fødevaresikkerhed og den aldrende befolkning.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links