Navigacijska pot

Računalniško znanje za vse - 26/02/2010

Logotip tedna e-znanja© EU

V EU se začenja prvi teden e-znanja

Nove tehnologije so bistvenega pomena za evropsko konkurenčnost. Z dobrim računalniškim znanjem so tudi možnosti zaposlitve v dinamičnem okolju večje.

Internet in nove tehnologije so revolucionarno spremenile naš način življenja. Vendar je najnovejša raziskava pokazala, da leta 2005 več kot tretjina Evropejcev ni imela nikakršnega računalniškega znanja.

Gre predvsem za starejše ljudi, vendar ta številka zajema tudi več kot 10 % mladih med 16. in 24. letom. Vedno manj mladih se odloča za študij informacijskih in komunikacijskih tehnologij, kar povzroča pomanjkanje kvalificiranih delavcev na tem področju.

Informacijske in komunikacijske tehnologije so navzoče v vseh gospodarskih dejavnostih. Krepijo uspešnost podjetij in so vir inovacij ter večje produktivnosti. Evropska unija potrebuje kvalificirane strokovnjake s tega področja, če želi ohraniti konkurenčnost in pritegniti naložbe.

Leta 2007 je zato sprejela dolgoročni akcijski program za spodbujanje računalniškega znanja. Organizirala je kampanjo ozaveščanja, da bi študente, mlade strokovnjake ter mala in srednje velika podjetja seznanila z možnostmi, ki jih ponujajo informacijske in komunikacijske tehnologije. Kampanja se bo končala z evropskim tednom e-znanja od 1. do 5. marca.

V tem tednu bodo po EU organizirali številne dogodke, na katerih bo sodelovalo približno 300 000 udeležencev. Ob tej priložnosti bo Evropska komisija predstavila rezultate akcijskega programa o računalniški pismenosti. Nove tehnologije bodo tudi osrednji del prihodnje gospodarske strategije EU (Evropa 2020) za spodbujanje zelenega gospodarstva na temelju znanja in inovativnosti.

Več o evropskem tednu e-znanja

E-znanje za 21. stoletje DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave