Navigációs útvonal

Az új technológiáké a jövő - 26/02/2010

Az e-készségek európai hetének logója © UE

Az EU útjára indítja az e-készségek első európai hetét

Az új technológiák ismerete kiemelt fontosságú Európa versenyképessége szempontjából. A megfelelő informatikai tudás hozzájárulhat ahhoz, hogy érdekes állást töltsünk be egy dinamikus munkahelyen.

Az internet és az új technológiák forradalmasították életmódunkat. Ennek ellenére a témába vágó legfrissebb felmérés szerint 2005-ben az európaiak több mint egy harmada semmilyen informatikai ismeretekkel nem rendelkezett.

Nem csupán az idősebbekről van szó: a 16–24 évesek több mint 10%-a vallotta magát teljesen tájékozatlannak e téren. Ráadásul egyre kevesebb fiatal kíván információs és kommunikációs technológiákat (ikt) oktató szakokon továbbtanulni, ami a képzett munkaerő hiányát vonja maga után a szektorban.

Az információs és kommunikációs technológiák valamennyi gazdasági tevékenységben jelen vannak: javítják a vállalatok teljesítményét, elősegítik az innovációt és növelik a termelékenységet. Az Európai Uniónak képzett ikt-szakemberekre van szüksége ahhoz, hogy versenyképes maradjon, és idevonzza a befektetőket.

Az Európai Bizottság ezért 2007-ben hosszú távú cselekvési tervet fogadott el az elektronikus készségek fejlesztésének ösztönzése érdekében. A diákok, a fiatal szakmabeliek, valamint a kis- és középvállalkozások tudatosságnövelő kampány révén tájékozódhattak arról, milyen számos elhelyezkedési lehetőséget nyújtanak számukra az ikt-szakmák. A kampány az „e-készségek európai hetével” zárul (2010. március 1–5.).

Az ebből az alkalomból megrendezett különböző uniós eseményekre mintegy 300 000 résztvevőt várnak a szervezők. A Bizottság a héten bemutatja az e-készségekről szóló cselekvési terv eredményeit. Az új technológiák központi helyet kapnak a jövőbeli európai gazdasági stratégiában („Európa 2020”) is, amely a tudásra és az innovációra épülő „zöld” növekedést hirdeti.

További információk az e-készségek európai hetéről

E-készségek a 21. századra DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek