Sökväg

Tänk efter innan du laddar upp! - 09/02/2010

Hälften av alla tonåringar lägger ut personlig information på nätet utan att vara medvetna om följderna. Det visar en ny rapport.

I februari 2009 förhandlade kommissionen fram ett frivilligt avtal om säkrare Internet med 18 webbföretag. Företagen lovade att göra mer för att skydda barn och unga på 25 nätmötesplatser, bland annat Facebook, Myspace och Youtube. I juni skrev ytterligare två företag under avtalet.

En EU-rapport som nu läggs fram i samband med temadagen Safer Internet Day 2010 English visar att avtalet har gett blandade resultat.

I dag erbjuder de flesta företag möjligheten att blockera användare, ta bort oönskat innehåll och bestämma vem som får se vad. De flesta ger också tips på hur man beter sig säkert på Internet. Men ibland kan informationen vara svår att hitta eller svår att förstå.

Över hälften av företagen har inte heller uppfyllt löftet att se till att standardinställningen för nätprofiler och kontaktlistor är ”privat” för användare under 18 år. På många webbplatser kan man dessutom fortfarande hitta minderårigas profiler med hjälp av sökmotorer. De flesta webbplatser har en länk där man kan rapportera trakasserier, men det är få som rutinmässigt svarar på klagomålen.

”I fjol uppmanade EU-kommissionen företagen att agera och jag är glad att många hörsammade uppmaningen”, säger EU:s IT-kommissionär Viviane Reding. ”Men jag förväntar mig att alla företag ska göra ännu mer.”

I en annan studie tipsar Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet English om hur man kan minska riskerna med att lägga ut information på nätet.

Nätmötesplatser blir allt populärare, särskilt bland unga. Tanken är att besökarna ska känna sig som om de är bland nära vänner, när det i själva verket kan vara miljoner människor som läser om dem. Webbplatserna blir som digitala varuhus med personuppgifter. Besökarna riskerar därför att bli kontaktade av okända, t.ex. nätannonsörer eller sexförbrytare.

Internetsäkerhet är en viktig fråga för EU eftersom integritet och personuppgiftsskydd är inskrivet i EU:s lagar.

Mer om EU:s program för säkrare Internet English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar