Navigacijska pot

Previdno pri spletnem druženju - 09/02/2010

50 % mladostnikov objavi osebne podatke na spletu, pri čemer se ne zavedajo vedno morebitnih posledic, kaže poročilo.

Evropska komisija je objavila poročilo o stanju na spletu leto dni po dogovoru o varnejšem internetu, ki ga je sklenila z 18 vodilnimi spletnimi podjetji.

Šlo je za prostovoljno obljubo spletnih podjetij, da bodo z nekaterimi varovalkami poskrbela za varnost otrok, ki uporabljajo 25 spletnih socialnih mrež, med njimi facebook, myspace in youtube. Junija sta ta dogovor sklenili še dve podjetji.

Na večini spletišč je zdaj mogoče blokirati uporabnike, odstraniti neželene vsebine in odločiti, kdo bo videl posamezne vsebine. Večina podjetij je poskrbela tudi za varnostna navodila za mladoletne uporabnike, čeprav jih je včasih težko najti in so nerazumljiva.

Toda iz poročila, ki ga je pripravila Komisija ob dnevu varnejšega interneta English , je tudi razvidno, da vsaj polovica podjetij ni izpolnila obljube, da bodo nastavitve za spletni profil in kontaktni seznami uporabnikov, mlajših od osemnajst let, „zasebni“. Na številnih spletiščih je poleg tega z iskalniki še vedno mogoče poiskati profile mladoletnikov. In če že na večini najdemo povezavo, na kateri se lahko pritožimo nad nadlegovanjem, pa le na redkih med njimi na našo pritožbo tudi odgovorijo.

„Evropska komisija je lani pozvala podjetja k ukrepanju in na moje veliko veselje so se številna odzvala,“ je dejala evropska komisarka za informacijsko družbo Viviane Reding. „Pričakujem pa, da bodo vsa storila še več.“

Evropska agencija za varnost informacij English je v ločeni študiji objavila priporočila, kako zmanjšati nevarnost pri spletnem objavljanju osebnih podatkov.

Spletne socialne mreže so vse bolj priljubljene, predvsem med mladimi. Pri uporabnikih vzbujajo občutek, da so v družbi prijateljev, čeprav lahko v teh elektronskih skladiščih osebnih podatkov dejansko milijoni berejo o njih. Njihovi kontaktni podatki tako hitro pridejo v roke neznancem, spletnim oglaševalcem in spolnim nadlegovalcem.

Evropska komisija si prizadeva za večjo varnost interneta, saj sta zasebnost in varstvo osebnih podatkov pravica, zapisana v evropski zakonodaji.

Več o programu EU za varnejši internet English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave