Cale de navigare

Gândiţi-vă de două ori înainte de a posta informaţii on-line! - 09/02/2010

Studiile arată că 50% din adolescenţi publică informaţii personale pe internet fără a fi întotdeauna conştienţi de consecinţe...

După un an de la încheierea unui acord cu 18 companii de internet, referitor la garantarea unui internet sigur, Comisia Europeană publică un raport privind progresele înregistrate.

Companiile au semnat acest acord pe bază de voluntariat, obligându-se să prevadă mecanisme de protecţie a copiilor care utilizează site-urile a 25 de reţele de socializare, cum ar fi Facebook, MySpace sau YouTube. Alte două companii li s-au alăturat în iunie anul trecut.

După un an, se poate constata că majoritatea companiilor de internet prevăd posibilitatea de a bloca utilizatori, de a elimina anumite informaţii şi de a decide ce informaţii pot fi vizualizate de anumite categorii de public. De asemenea, acestea oferă o serie de instrucţiuni privind modalităţile de protecţie a minorilor, deşi, în unele cazuri, informaţiile respective se găsesc cu greu sau sunt neclare.

Raportul Comisiei, care marchează Ziua pentru un internet mai sigur English , scoate în relief şi o serie de puncte slabe: mai mult de jumătate din companiile de internet nu şi-au ţinut angajamentul luat pentru a garanta că profilurile on-line şi listele de contact sunt setate automat cu statutul „privat” pentru utilizatorii minori. Mai mult decât atât, pe multe site-uri, motorul de căutare include profilurile utilizatorilor minori. Şi, cu toate că majoritatea site-urilor de internet prevâd un link pentru a raporta un act de hărţuire, sunt puţine cele care răspund consecvent la astfel de plângeri.

„Anul trecut, Comisia Europeană le-a cerut companiilor să ia atitudine şi sunt mulţumită să constant că multe dintre ele au răspuns la acest apel”, a declarat comisarul pentru societatea informaţională, dna Viviane Reding. „Totuşi, mă aştept ca toate companiile să depună mai multe eforturi”, a mai spus oficialul european.

Un studiu separat realizat de Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor English recomandă o serie de modalităţi pentru a minimiza riscurile legate de publicarea de informaţii on-line.

Site-urile reţelelor de socializare sunt deosebit de populare, mai ales în rândul tinerilor. Aceste platforme digitale de informaţii cu caracter privat le dau utilizatorilor senzaţia că se află în intimitatea prietenilor apropiaţi, însă, de fapt, milioane de utilizatori au acces la informaţiile lor personale. Utilizatorii riscă să fie identificaţi de persoane străine, inclusiv în scop publicitar şi sexual.

UE acordă o atenţie considerabilă siguranţei pe internet, deoarece protecţia vieţii private şi a datelor personale sunt drepturi înscrise în legislaţia europeană.

Mai multe despre programul UE pentru un internet sigur English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile