Διαδρομή πλοήγησης

Σκέψου πριν το δημοσιεύσεις! - 09/02/2010

Σύμφωνα με μελέτη, οι μισοί έφηβοι δημοσιεύουν προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με έκθεση, έναν χρόνο μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Επιτροπή με 18 μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, τα αποτελέσματα είναι μικτά.

Βάσει της εθελοντικής αυτής συμφωνίας, οι εταιρείες υποσχέθηκαν να λάβουν μέτρα προστασίας των παιδιών που χρησιμοποιούν οποιονδήποτε από τους 25 ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, MySpace, YouTube κ.λπ. Τον Ιούνιο προστέθηκαν και άλλες δύο εταιρείες.

Έναν χρόνο μετά, οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα αποκλεισμού χρηστών, διαγραφής ανεπιθύμητου περιεχομένου και επιλογής επισκεπτών. Οι περισσότερες από τις εταιρείες παρέχουν επίσης πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια, που απευθύνονται κυρίως σε ανηλίκους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι πληροφορίες αυτές είναι είτε δυσπρόσιτες είτε δυσνόητες.

Ωστόσο, έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε επ’ ευκαιρία της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου English , δείχνει ότι περισσότερες από τις μισές εταιρείες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Και συγκεκριμένα ότι θα χαρακτηρίζονται ως «προσωπικά δεδομένα» τα στοιχεία ταυτότητας και οι κατάλογοι επαφών των χρηστών Διαδίκτυου κάτω των 18 ετών. Επίσης, σε πολλούς ιστότοπους είναι ακόμη δυνατή η ανεύρεση, μέσω μηχανής αναζήτησης, των προσωπικών στοιχείων ανηλίκων. Εξάλλου, ενώ οι περισσότεροι ιστότοποι περιλαμβάνουν σύνδεσμο για αναφορά περιπτώσεων παρενόχλησης, λίγοι είναι οι ιστότοποι που απαντούν συστηματικά στις καταγγελίες.

«Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις εταιρείες να λάβουν μέτρα και χαίρομαι που πολλές από αυτές ανταποκρίθηκαν σε αυτή την έκκληση», δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδια επίτροπος για θέματα κοινωνίας της πληροφορίας. «Όμως, περιμένω περισσότερα απ’ όλες τις εταιρείες».

Μελέτη που εκπόνησε ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας πληροφοριών English προτείνει τρόπους μείωσης του κινδύνου που εγκυμονεί η δημοσίευση πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι όλο και πιο δημοφιλείς, κυρίως ανάμεσα στους νέους. Οι ψηφιακές αυτές αποθήκες προσωπικών στοιχείων ενθαρρύνουν τους χρήστες να νιώθουν ότι βρίσκονται ανάμεσα σε στενούς φίλους, ενώ στην πραγματικότητα εκατομμύρια άτομα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους στοιχεία. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος άγνωστοι, όπως διαδικτυακοί διαφημιστές και δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης, να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών.

Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια του Διαδικτύου, δεδομένου ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποτελεί βασική αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου.

Περισσότερα για το πρόγραμμα της ΕΕ για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι