Навигационна пътека

Помисли, преди да публикуваш онлайн! - 09/02/2010

Според изследване 50 % от тийнейджърите публикуват лична информация в интернет, без винаги да са наясно с последиците.

Година след сключването на споразумение между Комисията и 18 водещи интернет компании за гарантиране на по-безопасен достъп до интернет доклад за напредъка показва смесени резултати.

По силата на доброволното споразумение компаниите обещаха да въведат защитни мерки за предпазване на децата, използващи 25 социални мрежи, сред които Facebook, MySpace и YouTube. През юни към споразумението се присъединиха още две компании.

Година по-късно, повечето компании предлагат опции за блокиране на потребители, премахване на нежелано съдържание и за предоставяне на различен достъп до информация за различните потребители. Голяма част от компаниите предоставят и съвети, насочени към непълнолетни, въпреки че понякога е трудно тази информация да бъде намерена или разбрана.

Въпреки това докладът на Комисията, по случай Деня на безопасния интернет English , показва също, че повече от половината от компаниите не са изпълнили докрай обещанията си да гарантират, че настройката по подразбиране за онлайн профилите и списъците с контакти на лица под 18 години е „Лично“. Много сайтове също все още позволяват намирането чрез търсачки на профили на непълнолетни. Независимо че много сайтове вече предоставят връзка, чрез която потребителите могат да докладват за злоупотреби, малко са тези, които редовно отговарят на оплакванията.

„Миналата година Европейската комисия призова компаниите да предприемат мерки и с радост мога да кажа, че много от тях се вслушаха в този призив“, заяви комисарят по информационно общество и медии Вивиан Рединг. „Въпреки това очаквам повече от всички тях.“

В отделно изследване на Европейската агенция за информационна сигурност English се препоръчват начини за намаляване на рисковете при публикуване на информация в интернет.

Уебсайтовете за социални мрежи са все по-популярни, особено сред младите. Тези цифрови складове с лични данни създават усещането у потребителите, че са сред близки приятели, а всъщност е възможно милиони хора да четат публикуваната от тях информация. Съществува риск с потребителите да се свържат и непознати, включително рекламодатели и лица, целящи сексуална злоупотреба.

ЕС е загрижен за безопасността на интернет, тъй като поверителността и защитата на личните данни са права, залегнали в основата на европейските закони.

Повече за програмата на ЕС за безопасен интернет English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки