Navigacijska pot

Več sredstev EU za raziskave - 16/11/2009

Znanstvenik v zaščitni obleki drži model molekule ©ES

Dve evropski podjetji med največjimi svetovnimi vlagatelji v raziskave in razvoj.

Leta 2008 so se kljub gospodarski recesiji naložbe evropskih podjetij v raziskave in razvoj v povprečju povečale za 8,1 % v primerjavi z letom 2007. Gre za približno enako povečanje kot v letu poprej.

Tudi ameriška in japonska podjetja, ki so največji konkurenti evropskim pojetjem na področju raziskav in razvoja, so okrepila naložbe v razvoj novih proizvodov, vendar rast naložb (5,7 % v ZDA in 4,4 % na Japonskem) zaostaja za evropsko.

Stopnja rasti naložb podjetij iz EU v raziskave v razvoj je bila tako že drugo leto zapored višja kot v ameriških podjetjih. Prav tako so evropska podjetja pri rasti takšnih naložb že četrto leto zapored prehitela japonska.

Naložbe v raziskave in razvoj so ključne za ohranitev konkurenčnosti v globalnem gospodarstvu. Evropski komisar za raziskave Janez Potočnik je pozdravil rezultate: „To je najboljša strategija, da iz krize izstopimo še močnejši“.

Podatki o smereh razvoja so prikazana v poročilu o naložbah v raziskave in razvoj English , v katerem je lestvica 2 000 podjetij (1 000 iz EU, druga so večinoma iz ZDA in Japonske), ki ustvarijo 80 % vseh svetovnih naložb v raziskave in razvoj.

Med desetimi podjetji, ki največ vlagajo v raziskave in razvoj, sta dve iz EU (finska Nokia in nemški Volkswagen) ter pet iz ZDA (med drugim Microsoft, General Motors in Pfizer). V svetovnem merilu je v raziskave in razvoj največ vložila japonska Toyota, in sicer 7,61 milijarde EUR.

Čeprav je rast naložb evropskih podjetij v raziskave in razvoj višja kot pri konkurenčnih podjetjih iz ZDA in Japonske, realno evropska podjetja še vedno porabijo manj sredstev. Delež evropskih naložb v raziskave in razvoj kot odstotek od prodaje je leta 2008 znašal 2,7 %, medtem ko je bil delež ZDA 4,5 % in Japonske 3,4 %. Podatki za leto 2007 so podobni.

Ameriška podjetja so primerjavi z evropskimi okrepila svoj vodilni položaj v sektorjih z visoko intenzivnostjo raziskav in razvoja (farmacija, biotehnologija, informacijska in komunikacijska tehnologija). Po drugi strani podjetja iz EU prednjačijo pri naložbah v razvoj tehnologij za proizvodnjo obnovljive energije.

Svetovne naložbe v industrijske raziskave in razvoj so se tako leta 2008 povečale za 6,9 %, kar je manj kot leta 2007 (9 %) in 2006 (10 %).

Podjetja iz držav s hitro rastočim gospodarstvom predstavljajo majhen delež v skupnih naložbah, vendar ta hitro raste. Kitajska je lani za raziskave in razvoj namenila 40 % več sredstev kot leta 2007, Indija 27,3 % in Tajvan 25,1 %.

Pregled stanja na področju naložb v raziskave in razvoj 2009 English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave