Kruimelpad

EU besteedt meer aan onderzoek - 16/11/2009

Wetenschapper in beschermend pak met model van molecuul ©EC

Twee ondernemingen uit de EU behoren tot 's werelds grootste investeerders in O&O.

Ondanks de economische crisis hebben Europese ondernemingen in 2008 gemiddeld 8,1% meer besteed aan onderzoek en ontwikkeling dan het jaar ervoor, toen er ook al een ruwweg even grote stijging kon worden genoteerd.

Bij ondernemingen in Amerika en Japan, de grootste rivalen van de EU op dit gebied, is ook meer besteed aan O&O, maar de stijging was niet zo groot, respectievelijk 5,7% en 4,4%.

Dit was al het tweede opeenvolgende jaar waarin de O&O-uitgaven in de EU meer stegen dan in de VS. En al het vierde jaar op rij waarin de EU haar achterstand op het Japanse bedrijfsleven verkleint.

Investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn onmisbaar om in de mondiale economie te blijven concurreren. Eurocommissaris voor onderzoek Janez Potočnik was blij met de resultaten: "Dit is de beste strategie om sterker uit de crisis te komen."

De trends zijn duidelijk te zien op het EU-scorebord voor investeringen in O&O in 2009 English , een ranglijst van 2000 ondernemingen (1000 in de EU, de overige voor het merendeel in de VS en Japan) die samen goed zijn voor 80% van alle O&O-uitgaven wereldwijd.

In de top 10 zijn twee Europese bedrijven te vinden (het Duitse Volkswagen en het Finse Nokia) en vijf Amerikaanse (waaronder Microsoft, General Motors en Pfizer). 's Werelds grootste investeerder in onderzoek was het Japanse Toyota met zo'n 7,61 miljard euro.

Hoewel Europese bedrijven hun O&O-uitgaven sneller verhogen dan hun Amerikaanse en Japanse concurrenten, liggen de investeringen hier relatief nog steeds lager. Als percentage van de omzet investeerden de Europeanen in 2008 zo'n 2,7%, terwijl dat in de VS 4,5% en in Japan 3,4% was. In 2007 lagen de verhoudingen ongeveer hetzelfde.

Amerikaanse bedrijven namen meer voorsprong op de EU in de meest O&O-intensieve sectoren: farmaceutica, biotechnologie en ICT. Maar in alternatieve energie investeerden vooral Europese bedrijven meer en sneller.

Wereldwijd stegen de investeringen van het bedrijfsleven in onderzoek en ontwikkeling met 6,9%, minder dan in 2007 (9%) en 2006 (10%)

Bedrijven in opkomende economieën hebben nog maar een klein aandeel in de totale investeringen, maar dat is wel aan het veranderen. China trok vorig jaar 40% meer uit voor onderzoek dan in 2007, India 27,3% en Taiwan 25,1%.

Scorebord voor onderzoek en ontwikkeling 2009 English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links