Διαδρομή πλοήγησης

Η ΕΕ δαπανά περισσότερα για την έρευνα - 16/11/2009

Επιστήμονας με προστατευτική στολή κρατά μοριακό μοντέλο ©EC

Δύο ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους παγκοσμίως επενδυτές σε Ε&Α.

Παρά την οικονομική κρίση, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δαπάνησαν κατά μέσο όρο 8,1% περισσότερο σε έρευνα και ανάπτυξη το 2008 σε σχέση με το 2007. Το ποσοστό της ετήσιας αύξησης των δαπανών αυτών είναι περίπου το ίδιο επί δύο συνεχή έτη.

Οι αμερικανικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις, που αποτελούν τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της ΕΕ σε δαπάνες Ε&Α, αύξησαν επίσης τις επενδύσεις στη δημιουργία νέων προϊόντων, αλλά η αύξηση, της τάξης του 5,7% και 4,4% αντίστοιχα, δεν ήταν τόσο σημαντική.

Το 2008, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο ρυθμός αύξησης των ποσών που επένδυσαν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε Ε&Α ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η ΕΕ ξεπέρασε επίσης τις ιαπωνικές επιχειρήσεις για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Οι επενδύσεις σε Ε&Α είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια οικονομία. Ο Επίτροπος έρευνας Γιάνεζ Ποτότσνικ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα: "Αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική για να βγει ισχυρότερη η Ευρώπη από την κρίση".

Οι τάσεις αυτές αποτυπώνονται στον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων του 2009 για επενδύσεις σε Ε&Α English , στον οποίο ταξινομούνται 2.000 επιχειρήσεις (1.000 από την ΕΕ, και οι υπόλοιπες κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία), που αντιπροσωπεύουν το 80% των δαπανών σε Ε&Α παγκοσμίως.

Δύο ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - η γερμανική Volkswagen και η φινλανδική Nokia - και πέντε αμερικανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Microsoft, η General Motors και η Pfizer, συγκαταλέγονται στους 10 σημαντικότερους επενδυτές σε Ε&Α. Την πρώτη θέση παγκοσμίως κατέχει η ιαπωνική Toyota με επενδύσεις ύψους 7,61 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διοχετεύουν χρήματα σε Ε&Α με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους Αμερικανούς και Ιάπωνες ανταγωνιστές τους, εξακολουθούν να δαπανούν λιγότερα σε πραγματικούς όρους. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις ως ποσοστό των πωλήσεων ανέρχονταν σε 2,7% το 2008, σε σχέση με 4,5% στις ΗΠΑ και 3,4% στην Ιαπωνία. Τα στοιχεία αυτά είναι παρεμφερή με εκείνα του 2007.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ενίσχυσαν την υπεροχή τους έναντι των ευρωπαϊκών σε τομείς έντασης Ε&Α, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, η βιοτεχνολογία και οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρωτοστατούν στον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπου οι δαπάνες αυξάνονται συνεχώς.

Συνολικά, οι βιομηχανικές επενδύσεις σε Ε&Α μειώθηκαν το 2008 σε 6,9% από 9% το 2007 και 10% το 2006.

Οι επιχειρήσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των συνολικών επενδύσεων, το οποίο όμως μεταβάλλεται συνεχώς. Πέρυσι η Κίνα δαπάνησε 40% περισσότερο σε Ε&Α σε σχέση με το 2007, η Ινδία 27,3 % και η ΤαΪβάν 25,1%.

Πίνακας αποτελεσμάτων έρευνας και ανάπτυξης 2009 English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι