Навигационна пътека

ЕС харчи повече за научни изследвания - 16/11/2009

Учен в защитно облекло държи модел на молекула ©EО

Две компании от ЕС са сред най-големите инвеститори в света в научни изследвания и технологии.

Въпреки икономическата криза европейските предприятия са похарчили средно с 8,1 % повече за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) през 2008 г., отколкото през 2007 г. – приблизително същото увеличение за втора поредна година.

Американските и японските фирми, най-големите съперници на ЕС в инвестициите в тази област, също са изразходвали повече от преди за създаване на нови продукти, но увеличението е само 5,7 % и 4,4 % съответно.

Растежът на инвестициите в изследвания и технологии на европейските предприятия е по-висок от този на американските за втора поредна година, а от този на японските – за четвърта поредна година.

Разходите за научни изследвания и технологично развитие са от съществено значение за запазване на конкурентоспособността на предприятията на световно равнище. Европейският комисар по научни изследвания Янез Поточник приветства тези резултати. „Това е най-добрата стратегия, за да излезем по-силни от кризата“.

Тези тенденции са видни и от сравнителната таблица на ЕС за инвестициите в изследвания и технологии за 2009 г. English , която представя класиране на 2000 предприятия (1000 от ЕС, а повечето от останалите – от САЩ и Япония), на които се падат 80 % от инвестициите в НИРД в света.

Две компании от ЕС – немската Фолксваген и финландската Нокиа – и пет компании от САЩ – в това число Майкрософт, Дженеръл Мотърс и Пфайзер – са сред 10-те най-големи инвеститори в света. Най-големият инвеститор със 7,61 млрд. евро е японската компания Тойота.

Въпреки че предприятията от ЕС наливат пари в изследванията и технологиите по-бързо от своите американски и японски конкуренти, те все още харчат по-малко в действителност. Европейските инвестиции като процент от продажбите през 2008 г. са били само 2,7 % в сравнение с 4,5 % в САЩ и 3,4 % в Япония. Подобно е било положението и през 2007 г.

Фирмите от САЩ са увеличили преднината си пред тези от ЕС в секторите, в които изследователската и развойна дейност е най-интензивна – фармацевтика, биотехнологии, информационни и комуникационни технологии. В сектора на алтернативната енергия обаче предприятията от ЕС доминират и разходите им растат.

Като цяло промишлените инвестиции в НИРД по света са нараснали с 6,9 % – по-малко, отколкото през 2007 г. (9 %) и 2006 г. (10 %).

Предприятията от нововъзникващите икономики все още имат малък дял от общите инвестиции, но това се променя. Китай е изхарчил 40 % повече за НИРД през миналата година, отколкото през 2007 г., Индия – 27,3 % повече, а Тайван – 25,1 % повече.

Сравнителна таблица за изследвания и технологии за 2009 г. English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки