Sökväg

Kreativitet grund för framtiden - 13/11/2009

Motorväg täckt av gräs © Vincent Bitaud

Som en del av Europaåret för kreativitet och innovation har en grupp kända forskare, konstnärer och företagsledare lagt fram ett ambitiöst manifest.

”Världen rör sig i ny takt”, säger personerna bakom manifestet som också är ambassadörer för det pågående Europaåret. ”För att vara i täten i denna nya värld måste Europa bli mer kreativt och innovativt”.

Undertecknarna av manifestet anser att vi måste omforma utbildningen, förvandla arbetsplatser till lärandeplatser, stödja innovation, tänka globalt och göra ekonomin miljövänlig. Allt detta behövs för att Europa ska kunna hänga med i den snabba globala utvecklingen och lyckas lösa ekonomikrisen och klimatproblemen.

Deras ord väger tungt. I gruppen English ingår bland andra Karlheinz Brandenburg, som uppfann mp3-spelaren och Ernő Rubik, mannen bakom Rubiks kub. Andra kända medlemmar är Microsoft Internationals vd Jean-Philippe Courtois, Nobelpristagaren Rita Levi-Montalcini och rektorn för Karolinska institutet Harriet Wallberg-Henriksson.

Gruppen menar att Europa kan bli en drivkraft för nya idéer och förändring och efterlyser större privata och offentliga investeringar i kunskap. Det betyder mer pengar till vetenskap, teknik och design. Men det innebär också större satsningar för att hjälpa människor att hänga med i utvecklingen, t.ex. genom fortbildning och program för livslångt lärande.

Gruppen betonar också vikten av att belöna initiativ: ”Konstnärer, formgivare, vetenskapsmän och företagare som bidrar med nya idéer bör belönas. Utmärkelser för bästa resultat bör förenas med immaterialrättsligt skydd och man bör hitta rätta balansen mellan att införa rättvisa belöningar och främja idén att kunskap är något man delar med sig av.”

Manifestet är resultatet av sex debatter English i Bryssel i år om kreativitet och innovation. En sista debatt English i slutet av november handlar om hur kreativa sektorer kan forma både ekonomin och samhället.

Europaåret för kreativitet och innovation har också omfattat flera kulturevenemang English , t.ex. utställningar och festivaler. Året avslutas med en konferens i Stockholm i december.

Manifest för kreativitet och innovation i Europa English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar