Kruimelpad

De vernieuwing de baas blijven - 13/11/2009

Snelweg met wegdek van gras  © Vincent Bitaud

Ter gelegenheid van het Europees Jaar van creativiteit en innovatie 2009 hebben vooraanstaande wetenschappers, kunstenaars, geleerden en zakenlieden - de ambassadeurs van het Europees Jaar - een ambitieus manifest opgesteld.

"De wereld ontwikkelt zich aan een nieuw ritme", zo stelt de groep. Om in deze nieuwe wereld een koploper te zijn, moet Europa creatiever en innoverender worden.

De ambassadeurs zeggen ons ook dat als Europa het hoge tempo waarin de wereld verandert, wil bijbenen en problemen zoals de economische crisis en de klimaatverandering wil oplossen, wij het onderwijs ingrijpend moeten hervormen, van de werkplek een leeromgeving moeten maken, de innovatie moeten stimuleren, wereldwijd moeten gaan denken, de economie milieuvriendelijk moeten maken, enz.

Hun woorden wegen zwaar. Tot deze groep English behoren namelijk mensen zoals Karlheinz Brandenburg, de uitvinder van mp3, Ernő Rubik, de bedenker van de kubus van Rubik, Jean-Philippe Courtois, president-directeur van Microsoft International, en Rita Levi-Montalcini, Nobelprijswinnaar en neuroloog.

In het manifest beschrijven ze hoe Europa een motor van nieuwe ideeën en veranderingen kan worden. Ze dringen aan op meer investeringen, zowel van de overheid als van de privésector, in de verwerving en toepassing van kennis. Dit betekent dat er meer moet worden uitgegeven aan wetenschap, technologie en ontwerp. Maar er moet daarnaast ook meer geld komen om mensen te helpen het tempo van de veranderingen bij te benen, bijvoorbeeld door opleidingen en programma's voor een leven lang leren.

De groep benadrukt ook dat initiatief moet worden beloond: "Kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en ondernemers die met nieuwe ideeën komen, horen te worden beloond. Niet alleen moeten er prijzen voor uitmuntendheid komen, maar ook moeten de intellectuele-eigendomsrechten worden beschermd, waarbij er een evenwicht moet worden gevonden tussen eerlijke beloning en kennisoverdracht."

Het manifest is grotendeelds de neerslag van zes discussiebijeenkomsten English die dit jaar in Brussel hebben plaatsgevonden over kernthema's in verband met creativiteit en innovatie. Voor later deze maand staat er een afsluitende discussiebijeenkomst English op het programma, waarop zal worden besproken hoe creatieve bedrijven de economie en de samenleving gestalte kunnen geven.

De campagne češtinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskisvenska was ook aanleiding voor tal van culturele evenementen English in heel Europa, zoals kunsttentoonstellingen en festivals. Ze wordt in december afgesloten met een conferentie in Stockholm.

Manifest voor creativiteit en innovatie in Europa English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links