Navigációs útvonal

Élen maradni a változó világban - 13/11/2009

Gyeppel borított autópánya © Vincent Bitaud

A kreativitás és innováció európai éve (2009) keretében az európai év nagykövetei – neves tudósok, művészek és üzleti vezetők – nagyratörő kiáltványt tettek közzé.

„Felgyorsult világban élünk” – így indul az európai év nagyköveteinek kiáltványa. „Ha Európa az új kihívások közepette is az élvonalban szeretne maradni, nagyobb kreativitásra és több innovációra van szüksége."

Ahhoz, hogy Európa lépést tudjon tartani a gyorsan változó világban és meg tudjon birkózni a gazdasági válsággal, az éghajlatváltozással és hasonló kihívásokkal, a nagykövetek szerint egyebek között meg kell újítanunk az oktatást, a képzés színtereivé kell átformálnunk a munkahelyeket, támogatnunk kell az innovációt, globális léptékben kell gondolkodnunk és zöldebbé kell tennünk a gazdaságot

A nagykövetek szavainak pedig súlya van. A csoport English tagjai között szerepel Karlheinz Brandenburg, az mp3 feltalálója; a bűvöskockát megalkotó Rubik Ernő; Jean-Philippe Courtois, a Microsoft International elnöke és Rita Levi-Montalcini, a Nobel-díjas neurológus.

A kiáltvány azt fogalmazza meg, hogyan válhat Európa a változás és új elképzelések motorjává. A dokumentum szerint a tudás megszerzése és alkalmazása terén több – magán- és állami – befektetésre van szükség: többet kell tehát a tudományra, technológiára és az ipari formatervezésre áldozni. Emellett azonban több forrást kell szentelni arra is, hogy az embereket segítsük abban, hogy lépést tudjanak tartani a változásokkal. Ennek módja például a munkahelyi képzések és az egész életen át tartó tanulást célzó programok szervezése lehet.

A nagykövetek kiemelték azt is, hogy méltányolni kell a kezdeményezőkészséget: „Meg kell jutalmazni azokat a művészeket, tervezőket, tudósokat és vállalkozókat, akik új gondolatokkal járulnak hozzá a fejlődéshez. A kiválóság elismerése mellett a szellemi tulajdon jogi védelmére is hangsúlyt kell fektetni, egyensúlyt teremtve a méltányos jutalmazás és a tudásmegosztás elősegítése között."

A kiáltvány jórészt a kreativitással és innovációval kapcsolatos legfőbb kérdésekre összpontosító, idén Brüsszelben a megrendezett hat vita English gyümölcse. E hónap végén záróvitára English kerül sor, amely azt fogja megvizsgálni, milyen hatást gyakorolnak a kreatítv iparágak a gazdaságra és a társadalomra.

A kampány češtinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskisvenska keretében kuturális események English , így kiállítások és fesztiválok is várják az érdeklődőket. Az eseménysorozatot decemberben egy konferencia zárja, amelynek Stockholm ad majd otthont.

Kiáltvány egy kreatívabb és innovatívabb Európáért English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek