Navigointipolku

Menestysreseptejä muuttuvaan maailmaan - 13/11/2009

Ruohopeitteinen moottoritie © Vincent Bitaud

Mikä on luovuuden ja innovoinnin rooli EU:n tulevassa kehityksessä? Alan teemavuoden päätteeksi on aiheesta julkaistu asiantuntijaryhmän ohjelmajulistus.

"Maailma kulkee uudessa rytmissä. Ollakseen tämän uuden maailman eturintamassa Euroopan on oltava luovempi ja innovatiivisempi." Näin alkaa Euroopan luovuuden ja innovoinnin ohjelmajulistus, jonka ovat laatineet EU:n nimeämät teemavuoden 2009 lähettiläät. Ryhmään kuului ansioituneita eurooppalaisia taiteen, tieteen, liike-elämän ja koulutuksen edustajia.

Ryhmä katsoo, että jos EU haluaa menestyä muuttuvassa maailmassa ja löytää ratkaisuja talouskriisin ja ilmastonmuutoksen kaltaisiin haasteisiin, tarvitaan monenlaisia uudistuksia. On muun muassa uudistettava koulutusta, muutettava työpaikat oppimispaikoiksi, edistettävä innovaatioita, ajateltava globaalisti ja siirryttävä vihreämpään talouteen.

Teemavuoden lähettiläiden English sanoilla on painoarvoa. Ryhmään kuuluivat muun muassa Nokian johtokunnan jäsen, entinen pääministeri Esko Aho, mp3-soittimen kehittäjä Karlheinz Brandenburg, Rubikin kuution keksijä Ernő Rubik, Microsoft Internationalin toimitusjohtaja Jean-Philippe Courtois, lääketieteen nobelisti, neurologi Rita Levi-Montalcini, koreografi Anne Teresa de Keersmaeker ja katalonialainen vanhan musiikin tuntija Jordi Savall.

Ohjelmajulistuksessa esitetään keinoja, joiden avulla EU:sta voi tulla uusien aloitteiden ja muutoksen edelläkävijä. Sekä julkisen että yksityisen sektorin on panostettava entistä enemmän osaamisen kehittämiseen ja soveltamiseen. Tarvitaan lisää investointeja tieteeseen, tekniikkaan ja suunnitteluun. Mutta rahaa on sijoitettava myös täydennyskoulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen, joilla tuetaan ihmisiä muutosten myllerryksessä.

Lähettiläät pitävät tärkeänä aloitteellisuuden palkitsemista. Heidän mielestään olisi palkittava taiteilijoita, suunnittelijoita, tiedemiehiä ja yrittäjiä, jotka esittävät uusia ajatuksia. "Sen lisäksi, että erinomaiset aloitteet ja ideat palkitaan, työn tulokset olisi suojattava teollis- ja tekijänoikeuksin. Toisaalta olisi löydettävä toimiva tasapaino saavutusten oikeudenmukaisen palkitsemisen ja tietämyksen vaihdon edistämisen välillä", julistuksessa todetaan.

Ohjelmajulistus perustuu pitkälti Brysselissä pidettyyn keskustelusarjaan English , jossa käsiteltiin luovuuteen ja innovointiin liittyviä aiheita. Sarjan päätöskeskustelussa English tämän kuun lopulla pohditaan luovan teollisuuden vaikutuksia talouteen ja yhteiskuntaan.

Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuoden 2009 češtinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskisvenska aikana järjestettiin eri puolilla Eurooppaa runsaasti kulttuuritapahtumia English , kuten festivaaleja ja näyttelyitä. Teemavuosi huipentuu Tukholmassa joulukuussa pidettävään päätöskonferenssiin.

Euroopan luovuuden ja innovoinnin ohjelmajulistus English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä