Διαδρομή πλοήγησης

Στην πρωτοπορία των εξελίξεων - 13/11/2009

Αυτοκινητόδρομος καλυμμένος με χορτοτάπητα  © Vincent Bitaud

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2009, μια ομάδα επιφανών προσωπικοτήτων από τον χώρο της επιστήμης, της τέχνης και των επιχειρήσεων - οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές του έτους – διατύπωσαν ένα φιλόδοξο μανιφέστο.

“Ο κόσμος κινείται σε νέους ρυθμούς", δηλώνει η ομάδα. "Για να είναι στην πρωτοπορία του νέου αυτού κόσμου, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δημιουργική και καινοτόμος”.

Οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές υποστηρίζουν επίσης ότι, για να μην μείνει πίσω η Ευρώπη στις ραγδαίες εξελίξεις και για να μπορέσει να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την εκπαιδευτική της πολιτική, να μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε χώρους μάθησης, να προωθήσει την καινοτομία, να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή, να κάνει την οικονομία της πιο "πράσινη" κ.λπ.

Τα λόγια αυτά έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Μέλη της ομάδας English είναι προσωπικότητες όπως ο Karlheinz Brandenburg, εφευρέτης του mp3, ο Ernő Rubik, εφευρέτης του Κύβου του Ρούμπικ, ο Jean-Philippe Courtois, πρόεδρος της Microsoft International, και η Rita Levi-Montalcini, νευρολόγος κάτοχος του βραβείου Νόμπελ.

Το μανιφέστο περιγράφει τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει κινητήρια δύναμη για νέες ιδέες και αλλαγές. Επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις - δημόσιες και ιδιωτικές - στην απόκτηση και εφαρμογή των γνώσεων. Αυτό σημαίνει περισσότερες δαπάνες στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και του σχεδιασμού. Ταυτόχρονα όμως, σημαίνει ότι πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα για να μπορέσει ο κόσμος να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, π.χ. μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Η ομάδα τονίζει επίσης την ανάγκη ανταμοιβής των πρωτοβουλιών: “Οι καλλιτέχνες, σχεδιαστές, επιστήμονες και επιχειρηματίες που συμβάλλουν με νέες ιδέες πρέπει να ανταμείβονται. Τα βραβεία αριστείας πρέπει να συνοδεύονται από νομική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και να επιτυγχάνουν ισορροπία ανάμεσα στη δίκαιη ανταμοιβή και την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων.”

Το μανιφέστο προέκυψε κυρίως από έξι συζητήσεις English που έγιναν φέτος στις Βρυξέλλες για καίρια ζητήματα γύρω από τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Η καταληκτική συζήτηση English , η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί πριν από το τέλος του μηνός, θα αφορά τη διερεύνηση τρόπων με τους οποίους οι δημιουργικές επιχειρήσεις θα μπορούν να διαμορφώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο της σχετικής εκστρατείας češtinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskisvenska διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις English σε όλη την Ευρώπη, όπως φεστιβάλ και εκθέσεις έργων τέχνης. Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί με συνέδριο που θα πραγμοτοποιηθεί στη Στοκχόλμη τον Δεκέμβριο.

Μανιφέστο για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στην Ευρώπη English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι