Sti

På forkant med udviklingen - 13/11/2009

Motorvej beklædt med græs  © Vincent Bitaud

Som led i det europæiske år for kreativitet og innovation 2009 har en gruppe fremtrædende videnskabsfolk, kunstnere, forskere og erhvervsledere – ambassadører for temaåret – skrevet et ambitiøst manifest.

"Verden bevæger sig til en ny rytme", siger gruppen. "For at være på forkant med denne nye verden er det nødvendigt, at Europa bliver mere kreativt og innovativt."

Gruppen fortæller os, at hvis EU skal holde trit med de hurtige forandringer i verden og klare udfordringer som finanskrisen og klimaændringerne, er vi nødt til at genopfinde vores syn på uddannelse, gøre arbejdspladser til læringssteder, støtte op om innovation, tænke globalt, gøre økonomien grønnere og så videre.

Deres ord vejer tungt. Gruppen English består bl.a. af Karlheinz Brandenburg, der opfandt mp3-spilleren, Ernő Rubik, der opfandt Rubikterningen, Jean-Philippe Courtois, direktør for Microsoft International, og Rita Levi-Montalcini, neurolog og Nobelprisvinder.

Manifestet beskriver, hvordan EU kan blive en drivkraft for forandring og nye idéer. Det efterlyser flere investeringer – både offentlige og private – i tilegnelse og anvendelse af viden. Det betyder flere penge til forskning, teknologi og design. Men også til at hjælpe folk med at holde trit med udviklingen, f.eks. gennem jobtræning og livslang læring.

Gruppen understreger også, at initiativ skal belønnes: "Kunstnere, designere, videnskabsfolk og iværksættere, der bidrager med nye idéer, bør belønnes. Tildeling af priser for fremragende indsatser bør kombineres med retsbeskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder, og der skal findes en balance mellem at belønne på en fair måde og fremme vidensdeling."

Manifestet er resultatet af seks debatter English i Bruxelles i år om vigtige aspekter af kreativitet og innovation. Ved den afsluttende debat English senere på måneden vil man drøfte, hvordan de kreative brancher kan indvirke både på økonomien og samfundet.

Kampagnen češtinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskisvenska har også ført forskellige kulturarrangementer English med sig rundt om i EU, bl.a. kunstudstillinger og festivaler. Den afsluttes med en konference i Stockholm i december.

Manifest for kreativitet og innovation i Europa English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links