Навигационна пътека

Промените са под контрол - 13/11/2009

Магистрала, покрита с трева © Vincent Bitaud

Като част от Европейската година на творчеството и иновациите 2009 група от изтъкнати учени, академици, бизнесмени и хора на изкуството – посланиците на Европейската година – съставиха амбициозен манифест.

„Светът се движи с нови темпове“, твърди групата. „За да бъде на челни позиции в този нов свят, Европа трябва да стане по-творчески и по-новаторски настроена“.

Според посланиците на Европейската година, ако искаме да вървим в крак с бързо променящия се свят и да се справяме успешно с проблеми като икономическата криза и изменението на климата, ние трябва да преосмислим образованието, да превърнем работното място в място за учене, да насърчаваме нововъведенията, да мислим глобално, да работим за по-екологично чиста икономика и т.н.

Това е важно послание. В групата English участват хора като Карлхайнц Бранденбург, изобретил MP3 файловете, Ерньо Рубик, създал кубчето на Рубик, както и Жан-Филип Куртоа, президент на Майкрософт Интернешънъл, и Рита Леви-Монталчини, лауреат на Нобелова награда за медицина.

Манифестът предписва начини за превръщане на Европа в движеща сила в областта на идеите и промените. Европейските посланици призовават за повече инвестиции – както публични, така и частни – в овладяването и прилагането на знания. Това означава повече разходи за наука, технологии и дизайн, но и за подпомагане на хората, опитващи се да останат в крак с промените, като например чрез обучение на работното място и чрез програми за учене през целия живот.

Участниците в групата изтъкват също така необходимостта от възнаграждаване на инициативите. „Предприемачите, учените, дизайнерите и хората на изкуството, които допринасят за развитието на обществото с нови идеи, трябва да бъдат възнаграждавани. Наградите за изключителни постижения трябва да бъдат съчетани с правна защита на интелектуалната собственост и да постигат равновесие между справедливо възнаграждение и ефективен обмен на знания“.

Манифестът е резултат от шест дебата English , които се проведоха в Брюксел тази година по важни теми в областта на творчеството и нововъведенията. По-късно този месец ще се състои заключителна дискусия English за начините, по които творческите индустрии могат влияят върху икономиката и обществото.

Европейската година на творчеството и иновациите češtinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskisvenska насърчи организирането на разнообразни културни прояви English в цяла Европа. Тя ще приключи с конференция в Стокхолм през декември.

Манифест за творчество и иновации в Европа English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки