Sökväg

SOS-system i bilen - 09/09/2009

Den europeiska mobilbranschen ställer sig bakom nödanropsystemet eCall.

Mobilföretagen har uttalat sitt stöd för EU:s initiativ att utrusta nya bilar med ett system som automatiskt ringer efter hjälp vid en olycka.

Stödet från GSM Association, branschorganisation för mobiltelefonindustrin, är ett stort steg framåt för eCall English. För att det ska gå att ta systemet i bruk, krävs att telekombranschen, biltillverkarna och räddningstjänsten är med på noterna.

Telekomkommissionär Viviane Reding hoppas att avtalet, som undertecknades vid en ceremoni den 9 september, ska förmå EU-länderna att snabbare ansluta sig till eCall. I nuläget är systemet frivilligt, men EU-kommissionen överväger att göra det obligatoriskt om inga framsteg har gjorts vid årsskiftet.

Starten var planerad till i höst, men eCall-projektet är nu inne på sitt fjärde år och systemet är ännu inte i drift i något EU-land.

Systemet förväntas rädda ca 2 500 människor per år i EU och minska allvarliga skador med minst 10 procent. Initiativet gäller bara nya bilar. EU begär inte att äldre bilar ska utrustas i efterhand.

Flera länder är av kostnadsskäl tveksamma till systemet – kostnaden uppskattas till ca 100 euro per bil. Andra har inte anpassat sina SOS-centraler i tid och har inte heller utbildat SOS-operatörerna i hur de ska besvara samtalen.

När eCall-utrustningen registrerar en större krock, ringer den automatiskt upp 112, det europeiska nödnumret, och meddelar var bilen befinner sig. Det går också att ringa genom att trycka på en knapp.

I båda fallen finns det förutom den automatiska dataförbindelsen även en röstförbindelse mellan bilen och SOS-operatören. Förare och passagerare som är i stånd att svara på frågor kan då berätta mer om olyckan.

 

Läs mer om eCall English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar