Navigacijska pot

Hitreje do pomoči ob nesrečah - 09/09/2009

Evropski mobilni operaterji so podprli načrt Komisije za samodejni klic v sili ob prometni nesreči (eCall).

Operaterji mobilne telefonije so izrazili podporo prizadevanjem Evropske komisije, ki želi vsa nova vozila opremiti z napravo, s katero bi ob prometnih nesrečah centri za obveščanje samodejno prejeli nujni klic.

Podpora svetovnega združenja mobilnih operaterjev GSM Association pomeni trdno spodbudo za uvedbo sistema eCall English. Za uvedbo sistema je potrebno sodelovanje telekomunikacijskega sektorja, proizvajalcev avtomobilov in reševalnih služb.

Evropska komisarka za informacijsko družbo Viviane Reding upa, da bo izjava o podpori, podpisana 9. septembra, države članice EU spodbudila k hitrejši uvedbi sistema eCall. Za zdaj je uvedba sistema neobvezna, Evropska komisija pa premišljuje o strožjih pravilih, če do konca leta ne bo vidnega napredka.

Novo tehnologijo naj bi predvidoma začeli uporabljati že letos jeseni, vendar sistem eCall še vedno ni operativen v nobeni državi članici, čeprav projekt poteka že štiri leta. V Sloveniji naj bi sistem eCall predvidoma začel delovati v začetku prihodnjega leta.

Komisija predvideva, da bi z uvedbo samodejnega klica ob prometnih nesrečah v Evropi lahko rešili približno 2 500 življenj na leto in zmanjšali število hujših poškodb za 10 %. Pobuda zadeva samo nova vozila, vozil starejšega datuma ne bo treba prirediti.

Več držav je že izrazilo zaskrbljenost zaradi stroškov uvedbe sistema, ki naj bi znašali približno 100 EUR na avto. V nekaterih državah pa le počasi posodabljajo centre za reševanje in usposabljajo osebje za sprejem klicev eCall.

Sistem eCall se sproži, ko posebna naprava zazna močan trk in nato samodejno pokliče številko za klic v sili 112. Center za reševanje takoj prejme podatke o kraju nesreče. Klic eCall se lahko sproži tudi s pritiskom na gumb.

V obeh primerih se med centrom za reševanje in vozilom poleg prenosa podatkov vzpostavi tudi glasovna povezava. Tako lahko voznik in sopotniki, če to zmorejo, sporočijo dodatne podatke o nesreči.

 

Več o sistemu eCall English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave