Navigációs útvonal

Az európai mobilszolgáltatók készek támogatni a gépjárművekből riasztó baleseti segélyhívó rendszer kiépítését

A mobil távközlési szolgáltatók elkötelezték magukat azon uniós törekvés támogatása mellett, amely arra irányul, hogy a gyártók az új gépjárműveket automatikus baleseti segélyhívó rendszerrel lássák el.

Az uniós elképzelést a vállalkozások százait képviselő világszervezet, a GSM Association is helyesli, ami jelentős lépés az e-segélyhívó English rendszer megvalósítása felé. A rendszer kiépítéséhez a távközlési ágazat, a gépjárműgyártók és a segélyszolgálatok összefogására van szükség.

A távközlésért felelős európai biztos, Viviane Reding reményét fejezte ki arra vonatkozólag, hogy a 2009. szeptember 9-én ünnepélyes keretek között aláírt szándéknyilatkozat az uniós államokat az e-segélyhívó rendszer gyorsabb kiépítésére fogja ösztönözni. A rendszer bevezetése jelenleg fakultatív. Amennyiben azonban az év végéig nem mutatkozik előrehaladás, a Bizottság fontolóra veszi a rendszer kötelezővé tételét.

Ma – négy évvel a projekt elindítása után – az e-segélyhívó rendszer egyetlen uniós országban sem működőképes, noha a szolgáltatás beindítását az EU idén őszre tervezte.

Becslések szerint a rendszer segítségével Európában évente 2500 ember életét lehetne megmenteni, és a súlyos sérülések számát legalább 10%-kal lehetne csökkenteni. A kezdeményezés kizárólag az új autókra terjed ki. Az EU nem írja elő, hogy a régi gépjárművek is fel legyenek szerelve a segélyhívórendszerrel.

Számos ország aggodalmát fejezte ki a költségekkel kapcsolatban, a rendszer ugyanis autónként körülbelül 100 euróba kerülne. Más országok esetében csak lassan folyik a segélyhívó központok korszerűsítése és a segélyhívásokat fogadó személyzet betanítása.

Az autókba beépített e-segélyhívó eszköz nagy erejű ütközés hatására automatikusan feltárcsázza az európai segélyhívó számot (112), és megadja a segélyszolgálati dolgozóknak a baleset pontos helyét. A segélyszolgálatot gomb megnyomásával is fel lehet hívni.

Az automatikus adatközlésen túl a rendszer mindkét esetben hanghívást is kezdeményez a gépjármű és a segélyszolgálat között. Ennek köszönhetően a kommunikálni képes személyek (a vezető vagy az utasok) további információkat adhatnak meg a balesetről.

 

Bővebben az e-segélyhívásról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek