Навигационна пътека

Система eCall за съобщаване за пътнотранспортни произшествия - европейските мобилни оператори са съгласни да помогнат

Мобилните оператори обещаха да подкрепят кампанията на ЕС за оборудване на новите автомобили с устройство, което автоматично да се свързва със службите за спешна помощ в случай на произшествие.

Подкрепата от GSM асоциацията, световен орган, представящ стотици компании, е голяма стъпка напред за системата за спешния повиквания от автомобил (eCall) English. Внедряването на системата изисква участието на телекомуникационния сектор, автомобилните производители и службите за спешна помощ.

Комисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг се надява, че меморандумът, подписан по време на церемония на 9 септември, ще насърчи страните от ЕС да въведат системата eCall по-скоро. Засега тя не е задължителна, но Комисията обмисля да я направи такава, ако няма напредък до края на годината.

Стартът на системата бе предвиден за тази есен, но четири години след началото на проекта, тя не функционира в нито една страна от ЕС.

Очаква се благодарение на eCall годишно да бъде спасяван живота на около 2500 души в Европа и да се намали броят на тежките травми най-малко с 10%. Инициативата се отнася само до новите коли. ЕС не изисква и старите автомобили да бъдат оборудвани.

Няколко страни изразиха опасения относно разходите, оценявани на около 100 евро на кола. Други се забавиха с модернизирането на своите центрове за спешни повиквания и с обучението на персонал, за да могат да се справят с обажданията.

Когато eCall устройството засече силен удар, то автоматично набира 112, европейския номер за спешни повиквания, и информира служителите на спасителните служби за местоположението на автомобила. Обаждания могат да се правят и чрез натискане на бутон.

И в двата случая освен автоматичното изпращане на данни се установява гласова връзка между превозното средство и спасителния център. По този начин шофьорите и пътниците, способни да отговарят на въпроси, могат да дадат допълнителни сведения за инцидента.

 

Повече за системата eCall English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки