Sökväg

Trafikstyrning på nätet - 25/08/2009

Tonåring framför en dator © Reporters

Kommissionen vill se internationella diskussioner om hur Internettrafiken ska förvaltas.

Internet har de senaste 40 åren utvecklats från ett amerikanskt regeringsprojekt till ett globalt kommunikationsnät. Men det finns bara en polis som dirigerar all trafik på nätet – den USA-baserade organisationen ICANN.

ICANN English är en icke vinstdrivande organisation som ansvarar för tilldelningen av domännamn och IP-adresser. ICANN grundades 1998 och drivs enligt ett avtal med den amerikanska regeringen. Även om det är en privat organisation med styrelsemedlemmar från hela världen, så är den ytterst ansvarig inför USA:s regering.

EU-kommissionen har flera gånger efterlyst en mer internationell Internetförvaltning, eftersom makten över en så viktig del av den globala ekonomin inte bör ligga hos ett enda land. Den upprepade nyligen sin uppmaning, med tanke på att ICANN:s avtal med den amerikanska regeringen löper ut i september.

ICANN närmar sig en ”historisk vändpunkt”, säger EU:s kommissionär för informationssamhället och medier, Viviane Reding. Hon undrar om den verkligen kan bli en helt oberoende organisation, som är ansvarig inför det globala Internetsamfundet. En kontroversiell fråga är kontrollen av domännamn med landskoder, till exempel .se, .fi och .eu.

I sitt meddelande Förvaltning av Internet – framtida åtgärder English föreslår kommissionen att ICANN bör förvaltas av privata organ enligt principer som fastställs av myndigheter, men utan någon statlig inblandning i den dagliga verksamheten.

”Detta är särskilt viktigt med tanke på att nästa miljard Internetanvändare huvudsakligen kommer att finnas i utvecklingsländerna” säger kommissionen, och uppmanar till internationella samtal om Internetförvaltning.

Frågan har blivit mer brännande då ICANN har planer på att utvidga antalet och typerna av tillgängliga Internetadresser. Med 1,5 miljarder Internetanvändare varje dag – 300 miljoner bara i EU – är ICANN pressat att erbjuda fler domännamnssuffix som .com, .org och .net. Efterfrågan på adresser på andra språk än engelska ökar också.

En annan viktig fråga är säkerheten. Estlands webbplatser attackerades av hackare i maj 2007 under ett diplomatiskt bråk med Ryssland. ICANN hoppas kunna införa ett system som ska certifiera att webbinnehållet kommer från den angivna källan.

Kommissionens meddelande om Internetförvaltning English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar