Navigacijska pot

Usmerjanje prometa na spletni avtocesti - 25/08/2009

Najstnik pred računalnikom © Reporters

Evropska komisija je pozvala k mednarodnemu dogovoru o urejanju spletnega prometa.

Internet se je v zadnjih 40 letih iz vladnega projekta ZDA razvil v svetovno komunikacijsko omrežje. Vendar pa promet na tem omrežju usmerja en sam nadzornik: organizacija ICANN s sedežem v Kaliforniji.

ICANN English – Organizacija za dodeljevanje spletnih imen in številk – je neprofitna organizacija, ki nadzira promet na internetu in ureja dodeljevanje naslovov. Ustanovljena je bila leta 1998 in deluje na podlagi sporazuma z vlado ZDA. ICANN je sicer zasebna organizacija z mednarodnimi člani odbora, vendar je odgovorna ameriški vladi.

Evropska komisija je že večkrat pozvala k večji vlogi mednarodne skupnosti pri nadzoru interneta, saj meni, da nadzor nad tako pomembnim delom svetovnega gospodarstva ne bi smel biti v rokah ene same države. Pogodba med organizacijo ICANN in vlado ZDA se bo letos septembra iztekla, zato je Komisija znova pozvala k spremembam.

Kot je dejala komisarka za informacijsko družbo Viviane Reding, se ICANN približuje „zgodovinskemu trenutku“. Vprašala se je, ali bo ICANN postal „popolnoma neodvisna organizacija, ki bo odgovorna svetovni spletni skupnosti“. Eno od spornih vprašanj je tudi nadzor domen s kodami držav, kot so .si, .eu in .de.

V sporočilu z naslovom: „Upravljanje interneta: naslednji koraki“ English je Komisija predlagala, da bi ICANN upravljale zasebne organizacije na podlagi „načel, o katerih bi se dogovorili javni organi, vendar brez vladnega vmešavanja v vsakdanje delo“.

„To je zlasti pomembno, ker bo naslednja milijarda uporabnikov interneta prišla iz držav v razvoju,“ je dejala Evropska komisija in pozvala k mednarodnemu dogovoru o upravljanju interneta.

Vprašanje nadzora nad internetom je vedno bolj pereče, saj ICANN načrtuje povečanje števila in vrst razpoložljivih spletnih naslovov. Vsak dan internet uporablja 1,5 milijarde ljudi (samo v EU je uporabnikov interneta 300 milijonov), zato je ICANN pod pritiskom, naj zagotovi več končnic imen domen, kot so .com, .org in .net. Vedno več je zahtev tudi po naslovih v drugih jezikih, ne samo v angleščini.

Med drugimi odprtimi vprašanji je tudi varnost. Spletne strani v Estoniji so maja 2007 med diplomatskim sporom z Rusijo napadli hekerji. ICANN namerava uvesti sistem, ki bi zagotovil, da spletna vsebina resnično prihaja iz navedenega vira.

Sporočilo Komisije: upravljanje interneta English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave