Kruimelpad

Het verkeer regelen in cyberspace - 25/08/2009

Een tiener aan de computer © Reporters

De Commissie wil internationaal overleg over het beheer van het internetverkeer.

De voorbije veertig jaar is internet van een project van de Amerikaanse overheid tot een wereldwijd netwerk uitgegroeid. Maar het internetverkeer wordt nog altijd geregeld door ICANN, een in Californië gevestigde organisatie.

ICANN English staat voor "Internet Corporation for Assigned Names and Numbers", en is een nonprofit-organisatie die toezicht houdt op de routes en adressen in cyberspace. De organisatie is opgericht in 1998 en heeft een contract met de regering van de VS. Want hoewel het een particuliere organisatie is en er leden uit verschillende landen in de raad van bestuur zetelen, uiteindelijk legt ICANN toch verantwoording af aan Washington.

De Commissie heeft al herhaaldelijk gevraagd om een meer internationaal toezicht op internet, omdat geen enkel land als enige zeggenschap zou mogen hebben over zo'n vitaal onderdeel van de wereldeconomie. Zij heeft deze oproep onlangs herhaald omdat het contract van ICANN met de Amerikaanse regering in september afloopt.

ICANN "nadert een historisch punt in haar ontwikkeling", aldus Viviane Reding, eurocommissaris voor de informatiemaatschappij. Ze vraagt zich af of ICANN nu wel een volledig onafhankelijke organisatie zal worden die verantwoording aflegt aan de mondiale internetgemeenschap. Een controversieel onderwerp is het beheer van de nationale en regionale domeinnamen zoals .nl, .be en .eu.

In een mededeling met de titel "Internetgovernance: de volgende stappen" English stelt de Commissie voor om ICANN te laten beheren door instanties uit de privésector "met inachtneming van beginselen die overheidsinstanties zijn overeengekomen, maar zonder overheidsinmenging in de dagelijkse gang van zaken".

"Dit is met name van belang omdat de komende miljard internetgebruikers hoofdzakelijk afkomstig zullen zijn uit ontwikkelingslanden", aldus de Commissie in haar oproep om internationaal overleg over internetgovernance.

De kwestie is des te dringender nu ICANN werk maakt van plannen om het aantal en de soorten internetadressen uit te breiden. Met 1,5 miljard dagelijkse gebruikers, waarvan 300 miljoen alleen al in de EU, staat ICANN onder grote druk om meer top-level-domeinen zoals .com, .org en .net aan te bieden. Er is ook een groeiende vraag naar adressen in andere talen dan het Engels.

Een ander probleem is de veiligheid. De websites van Estland werden in mei 2007 door hackers aangevallen tijdens een diplomatiek conflict met Rusland. ICANN wil een systeem invoeren waarbij de authenticiteit van de bron van webinhoud gecertificeerd wordt.

Mededeling van de Commissie - Internetgovernance English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links