Sti

Trafikstyring i cyberspace - 25/08/2009

Teenager ved en computer © Reporters

Kommissionen opfordrer til internationale drøftelser om administration af internettrafik.

Gennem de sidste 40 år har internettet udviklet sig fra et projekt startet af de amerikanske myndigheder til et globalt kommunikationsnet. Der er bare kun én betjent, der styrer al trafikken – en organisation i Californien, kaldet ICANN.

ICANN English står for Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – en almennyttig organisation, der fører kontrol med rute- og adressesystemet i cyberspace. Den blev oprettet i 1998 og har kontrakt med de amerikanske myndigheder. Selv om ICANN er en privat organisation med en international bestyrelse, er den i sidste ende underlagt Washington.

Kommissionen har gentagne gange opfordret til mere internationalt tilsyn med internettet under henvisning til, at et enkelt land ikke bør have autoritet over en så livsvigtig del af den globale økonomi. Den gentog for nylig sin opfordring, da ICANN's kontrakt med de amerikanske myndigheder udløber i september.

ICANN nærmer sig et "historisk punkt", udtalte EU's kommissær for informationssamfundet, Viviane Reding. Hun rejste spørgsmålet om, hvorvidt organisationen vil blive fuldstændig uafhængig og underlagt det globale internetsamfund. Et af de kontroversielle emner er kontrollen med domænenavnes landekoder, f.eks. .uk, .fr og .eu.

I et dokument med titlen "Forvaltning af internettet: de næste skridt" English, har Kommissionen foreslået, at ICANN skal forvaltes af private organer efter principper fastlagt af offentlige myndigheder, men uden offentlig indblanding i den daglige drift.

"Det er særligt relevant, fordi den næste milliard internetbrugere især vil komme fra udviklingslande", sagde kommissæren og opfordrede til internationale drøftelser om internetforvaltning.

Spørgsmålet er blevet mere presserende i takt med, at ICANN har planer om at udvide antallet af og formerne for tilgængelige internetadresser. Eftersom 1,5 milliard mennesker bruger nettet dagligt – 300 millioner i EU alene – er der pres på ICANN om at tilbyde flere domænesuffikser som .com, .org og .net. Der er også stigende efterspørgsel efter adresser på andre sprog end engelsk.

Blandt de øvrige emner kan nævnes sikkerhed. Websites i Estland blev angrebet af hackere i maj 2007 under et diplomatisk sammenstød med Rusland. ICANN håber at kunne indføre et system, der kan certificere, at webindhold faktisk kommer fra den kilde, der er opgivet.

Kommissionens meddelelse – internetforvaltning English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links