Навигационна пътека

Управление на трафика в киберпространството - 25/08/2009

Юноша на компютър © Reporters

Комисията призовава за международни разговори за управлението на интернет трафика.

През последните 40 години интернет се разви от правителствен проект в САЩ до световна комуникационна мрежа. Една-единствена организация обаче направлява целия трафик - базираната в Калифорния ICANN.

ICANN English означава Интернет корпорация за отреждане на имена и адреси - неправителствена организация, която контролира движението и системата с адреси в киберпространството. Основана през 1998 г., тя работи по договор с правителството на САЩ. Въпреки че ICANN е частна организация с международно участие в борда, тя е отговорна пред властите във Вашингтон.

Комисията многократно е призовавала за засилване на международния контрол на интернет с аргумента, че нито една отделна държава не трябва да контролира толкова важна част от световната икономика. Наскоро тя поднови призива си, като отбеляза, че договорът на ICANN с правителството на САЩ изтича през септември.

За ICANN наближава „исторически момент“, заяви комисарят по информационно общество и медии Вивиан Рединг. Тя зададе въпрос дали ICANN ще се превърне в „напълно независима организация, която се отчита пред глобалната интернет общност“. Един от спорните пунктове е контролът върху имена на домейни с кодове на страни като .uk, .fr и .eu.

В документ със заглавие „Управление на интернет: следващите стъпки“ English, Комисията предложи ICANN да бъде управлявана от частни организации „според принципите, за които публичните власти са се договорили, но без правителствена намеса в ежедневната работа“.

„Това е особено уместно, като се има предвид, че следващите един милиард интернет потребители идват предимно от развиващия се свят“, заяви Комисията, призовавайки за международни разговори за управлението на интернет.

Въпросът стана неотложен, тъй като ICANN изпълнява планове за увеличаване на броя и вида на наличните интернет адреси. С 1,5 млрд. души, които използват мрежата всеки ден - 300 млн. от тях в САЩ - ICANN е подложена на натиск да предлага повече домейни с наставки като .com, .org и .net. Има и нарастващо търсене на адреси на езици, различни от английски.

Сред другите въпроси е сигурността. Естонски уебсайтове бяха атакувани от хакери през май 2007 г. по време на дипломатически сблъсък с Русия. ICANN се надява да въведе система, която да сертифицира уеб съдържанието, идващо от определен източник.

Документ на Комисията - управление на интернет English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки