Navigacijska pot

Sodelovanje na področju raziskav - 13/07/2009

Znanstvenica v laboratoriju © ES

Nova javno-zasebna partnerstva za spodbujanje znanstvenih raziskav – pomembna spodbuda za gospodarsko rast.

S spodbujanjem raziskav in razvoja lahko EU izboljša svojo konkurenčnost. Zato se je Evropska unija odločila povečati delež sredstev za naložbe v raziskave in razvoj v okviru načrta za oživitev gospodarstva EU.

Pri tem bodo pomagala tri nova javno-zasebna partnerstva English, ki se bodo financirala 50 % s sredstvi EU in 50 % zasebnega sektorja. Finančno bodo podprla izvajanje raziskav na področju „tovarn prihodnosti“ v proizvodnem sektorju, „energetsko varčnih zgradb“ v gradbeništvu in proizvodnje „ekoloških avtomobilov“ v avtomobilski industriji.

Te sektorje je kriza še posebej prizadela, raziskave pa bi omogočile razvoj okolju prijaznih tehnologij in bolj trajnostnega gospodarstva. Javno-zasebna partnerstva bodo za raziskave skupaj prejela 3,2 milijarde EUR.

Podjetjem bo sodelovanje z EU koristilo, ker bodo lahko odločala o strateških prednostnih nalogah na področju raziskav. Poleg tega bodo imela v naslednjih letih na voljo zagotovljena finančna sredstva, zaradi česar bodo lahko oblikovala dolgoročne naložbene načrte. EU pa lahko zaradi delitve stroškov z zasebnim sektorjem izpelje drage raziskovalne projekte.

Komisija bo 30. julija objavila razpis za projekte v okviru posameznega javno-zasebna partnerstva. Pričakujemo, da se bo informativnega dneva javno-zasebnega partnerstva English 13. julija udeležilo približno 750 ljudi. Namen dneva je, da se raziskovalna skupnost seznani z možnostmi, ki jih ponujajo javno-zasebna partnerstva.

Več o raziskavah EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave