Kruimelpad

Samen werken aan onderzoek - 13/07/2009

Een vrouw aan het werk in een lab © EC

Lancering nieuwe publiek-private partnerschappen ter bevordering van wetenschappelijk onderzoek, een belangrijke impuls voor economische groei.

Door vandaag te investeren in onderzoek en ontwikkeling, zal het Europa van morgen een betere concurrentiepositie hebben. Dat is het idee achter de nieuwe EU-acties om investeringen in onderzoek en ontwikkeling te bevorderen, als onderdeel van het herstelplan om de Europese economie weer op de rails te krijgen.

Hierbij zouden drie nieuwe publiek-private partnerschappen (PPP's) English moeten helpen. Uit financiering van de EU en de particuliere sector (ieder 50%), zullen de PPP's onderzoek bekostigen naar "fabrieken van de toekomst" voor de producerende industrie, "energie-efficiënte gebouwen" voor de bouwsector en "groene auto's" voor de automobielindustrie.

Er is voor deze sectoren gekozen omdat ze bijzonder hard geraakt zijn door de crisis, en omdat O&O hier zou kunnen leiden tot nieuwe, groene technologieën die de economie duurzamer kunnen maken. In totaal ontvangen de drie PPP's 3,2 miljard euro voor onderzoek en ontwikkeling.

Voor bedrijven is samenwerking met de EU een buitenkans om invloed uit te oefenen op de strategische onderzoeksprioriteiten. Daarnaast zorgt het vastgelegde meerjarenbudget voor continuïteit, waardoor ondernemingen investeringsplannen voor de lange termijn kunnen opstellen. Voor de EU daarentegen maakt het delen van de kosten met de particuliere sector dure onderzoeksprojecten mogelijk.

Op 30 juli zal de Commissie een oproep doen voor het indienen van voorstellen voor individuele projecten binnen elk PPP. Op de PPP-informatiedag English van 13 juli worden zo'n 750 deelnemers verwacht. Dit evenement moet zoveel mogelijk mensen in de onderzoeksgemeenschap bewust maken van de kansen die de PPP's bieden.

Meer informatie over EU-onderzoek

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links