Navigációs útvonal

Az Európai Unió javít innovációs teljesítményén - 22/01/2009

Növény levelébe oldatot fecskendező tudós ©EC

Noha az USA és Japán továbbra is élen jár az innováció területén, az Európai Unió egyre jobban felzárkózik hozzájuk.

Az adatok azt mutatják, hogy az innováció terén az EU egyre jobban felzárkózik legfőbb gazdasági riválisaihoz, az Amerikai Egyesült Államokhoz és Japánhoz.

A kontinens országai közül Svájc vezeti a mezőnyt, az élbolyt pedig Svédország, Finnország, Németország, Dánia és az Egyesült Királyság alkotja. Az említett hat ország sokkal jobb innovációs teljesítményt nyújt, mint a többi európai ország bármelyike vagy az Európai Unió egésze. A legmarkánsabb javulás az EU-hoz legutoljára csatlakozott tagállamok körében – különösen Ciprus, Románia és Bulgária esetében – figyelhető meg. Ennek ellenére teljesítményük továbbra is elmarad az európai uniós átlagtól.

A 2008. évi európai innovációs eredménytábla English elnevezésű összehasonlító elemzés áttekintést ad azokról a tendenciákról, melyek a vizsgált időszak során az innováció terén érvényesültek. A pénzügyi válság előtti időszak adatai alapján elkészített eredménytábla 29 mutatót tekint át annak érdekében, hogy felmérje az egyes országok innovációs tevékenységének szintjét. Az innováció nemcsak a gazdasági fejlődés hajtómotorja, de nélkülözhetetlen eszköz például az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is. A vizsgált mutatók között említhető a természettudományos és mérnöki diplomát nyújtó képzések népszerűsége, a szabadalmak száma, a kutatási-fejlesztési ráfordítások nagysága, az induló vállalkozások finanszírozását szolgáló kockázati tőke megléte, illetve a csúcstechnológiai termékek kivitelének aránya.

Az öt évvel ezelőtti helyzethez képest az Európai Unió számottevő előrelépést tud felmutatni. Noha teljesítményét tekintve továbbra is elmarad az Amerikai Egyesült Államoktól és Japántól, lemaradását egyre jobban csökkenti. Ehhez az is hozzájárul azonban, hogy az amerikai innováció vesztett lendületéből. A 2008-as adatok szerint az EU a feltörekvő gazdaságokhoz – Kínához, Indiához és Brazíliához – képest is meglehetősen jól teljesített.

Mindazonáltal említést kell tenni azokról a hiányosságokról is, melyeket mind ez idáig nem sikerült orvosolni. Az Európai Unióban az Egyesült Államokhoz képest kevesebb üzleti befektetés jön létre, Japánnal összevetve pedig kisebb mértékű innováció folyik a kutatás és fejlesztés, illetve az információtechnológia terén. További gond, hogy az uniós vállalatok kevesebbet költenek a nem technológiai jellegű innováció, így például a képzés, a tervezés és a piaci értékesítés támogatására, holott ezek a tevékenységek mind nagyon fontosak a versenyképesség megőrzése szempontjából.

Az európai innovációs eredménytáblával egy időben tették közzé azt a jelentést, mely az uniós kutatási-fejlesztési befektetések terén elért előrehaladást és az Európai Kutatási Térség DeutschEnglishfrançais kiépítése érdekében tett erőfeszítéseket tekinti át. A tanulmány szerint az EU egyre nagyobb vonzást gyakorol a külföldi kutatókra és a K+F tevékenységekben érdekelt egyesült államokbeli magánbefektetőkre, kutatói bázisa pedig folyamatosan bővül. A jelentés azonban azt is megállapítja, hogy a kutatási-fejlesztési ráfordítások – melyek a GDP 1,84%-át teszik ki – már egy ideje stagnálnak, és messze elmaradnak a GDP 3%-ában megállapított uniós célértéktől.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek