Sti

Innovation – bedre karakterer til EU - 22/01/2009

Forsker med sprøjte injicerer stof i plante  ©EC

EU klarer sig bedre på forskningsområdet.

Europa haler ind på sine største økonomiske konkurrenter – USA og Japan – på innovationsområdet, viser ny undersøgelse fra EU.

Schweiz er førende inden for innovation, efterfulgt af Sverige, Finland, Tyskland, Danmark og Storbritannien. Alle seks lande har klaret sig bedre end de andre europæiske lande og EU som helhed. De nye EU-lande – især Cypern, Rumænien og Bulgarien – er blandt de lande, der har forbedret sig mest. Deres resultater er dog stadig under EU-gennemsnittet.

Udviklingen fremgår af EU's resultattavle for innovation 2008 English. Med data fra før finanskrisen benyttes 29 indikatorer til at måle et lands innovationsniveau – en vigtig drivkraft for at skabe økonomisk vækst og takle udfordringer som f.eks. klimaændringerne. Indikatorerne omfatter bl.a. tilgangen til de naturvidenskabelige fag og ingeniørstudierne, antallet af patenter, udgiftsniveauet inden for forskning og udvikling (FoU), udbuddet af venturekapital til nye virksomheder og andelen af højteknologisk eksport.

EU har gjort store fremskridt, hvis vi sammenligner med for fem år siden. Selv om EU stadig halter bagefter USA og Japan, bliver kløften mindre og mindre – om end ikke mere så hurtigt i forhold til USA. EU har også klaret sig pænt i forhold til nye vækstøkonomier som Kina, Indien og Brasilien.

Men der er stadig minuspunkter. EU halter bagefter USA, når det gælder erhvervsinvesteringer, og bagefter Japan, når det gælder innovation inden for FoU og informationsteknologi. Virksomhederne i EU bruger desuden færre penge på ikke-teknologisk innovation som f.eks. uddannelse, design og markedsføring – vigtige forudsætninger for at bevare konkurrenceevnen.

Undersøgelsen blev udgivet samtidig med en rapport om udviklingen i FoU-investeringer i EU og indsatsen for at oprette et europæisk forskningsrum DeutschEnglishfrançais. Den viser, at der er flere og flere forskere i Europa, og at EU bliver mere og mere attraktivt for forskere fra andre lande og for private FoU-investeringer fra USA. Men den afslører også, at udgifterne til FoU er stagneret på 1,84 % af BNP – et godt stykke under EU's mål på 3 %.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links