Navigacijska pot

Evropski raziskovalci danes in jutri - 26/09/2008

Pogled s povečevalnim steklom na znanstvenika, ki gleda skozi mikroskop

Noč raziskovalcev je priložnost, da znanstveniki pokažejo, kaj se dogaja za laboratorijskimi vrati.

Vas zanima, kako varijo pivo? Ste vedno želeli vedeti, kako je zgrajen jedrski reaktor? Odgovore na ta in druga vprašanja boste dobili 26. septembra, ko se bodo znanstveniki po vsej Evropi udeležili četrte noči evropskih raziskovalcev English .

Letos sodeluje približno 200 mest iz 27 držav. Obiskovalcem bodo odprli vrata v laboratorijih, muzejih, na univerzah in raziskovalnih centrih.

V Linzu v Avstriji Deutsch bodo raziskovalci razložili, kako lahko tehnologija izboljša življenje invalidnih oseb, in pokazali naše odzivanje na statusne simbole in različno obnašanje. Znanstveniki v Milanu v Italiji Englishitaliano bodo prikazali pomen matematike v nogometu in razložili, kako se lahko regenerira človeško telo, v Plzenu na Češkem čeština pa bodo pokazali, kako se naredi pivo in potopi Titanik.

Nadobudni mladi znanstveniki so tudi že prejeli nagrade za svoje dosežke na tekmovanju EU za mlade znanstvenike English . Žirija je pregledala 87 projektov, ki so jih poslali študenti iz 39 držav, stari med 14 in 21 let. Glavne nagrade English so prejeli trije študenti – iz Poljske, Slovaške in Združenega kraljestva – za delo v fiziki in geologiji. Vsak nagrajenec je prejel 7 000 EUR.

Slovaški zmagovalec Martin Tkáč je prejel denarno nagrado za raziskavo o tem, zakaj se zaradi težnosti ne prevrnejo tovorni vlaki, ki prevažajo težak tovor.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave