Cale de navigare

Cercetători europeni de azi şi de mâine - 26/09/2008

Imaginea în miniatură a unui cercetător care se uită la microscop, văzută printr-o lupă

„Noaptea cercetătorilor” le dă oamenilor de ştiinţă ocazia de a explica ce se întâmplă în spatele uşilor închise ale laboratoarelor.

V-aţi întrebat vreodată cum se fabrică berea? Aţi fi curioşi să vedeţi cum arată interiorul unui reactor nuclear? Aceste mistere şi multe altele se vor elucida la data de 26 septembrie când oameni de ştiinţă din toată Europa vor ieşi la rampă cu ocazia celei de-a patra ediţii a „Nopţii cercetătorilor europeni” English .

Anul acesta, 200 de oraşe din 27 de ţări marchează evenimentul, oferind publicului interesat posibilitatea de a vizita laboratoare, muzee, universităţi şi centre de cercetare.

La Linz, în Austria Deutsch , cercetătorii vor explica în ce măsură tehnologia poate îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a persoanelor cu dizabilităţi şi vor demonstra cum reacţionează oamenii la simboluri ale statutului social şi la diverse tipuri de comportament uman. La Milano, în Italia Englishitaliano , cercetătorii vor ilustra importanţa matematicii în fotbal şi vor arăta cum se poate regenera organismul, în vreme ce oamenii de ştiinţă din Plzen, Republica Cehă čeština , îi vor învăţa pe vizitatori să facă bere şi să scufunde Titanicul.

Viitorii oameni de ştiinţă ai Europei au fost deja recompensaţi pentru realizările lor cu ocazia concursului pentru tinerii cercetători English . Un juriu de specialitate a evaluat 87 de proiecte propuse de tineri cu vârste între 14 şi 21 de ani, provenind din 39 de ţări. Cele mai importante premii English au fost obţinute de trei studenţi – din Polonia, Slovacia şi Regatul Unit – pentru proiectele lor din fizică şi geologie. Fiecare dintre ei a fost recompensat cu 7 000 de euro.

De exemplu, câştigătorul slovac Martin Tkáč a demonstrat în cercetarea sa cum poate principiul gravitaţiei să împiedice răsturnarea trenurilor de marfă care transportă încărcături grele.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile