Kruimelpad

Europese onderzoekers van vandaag en morgen - 26/09/2008

Een afbeelding van een miniatuurwetenschapper die door een microscoop kijkt, gezien door een vergrootglas.

Op de Nacht van de Onderzoekers krijgen wetenschappers de kans eens uit te leggen wat er zich zoal achter de deuren van hun laboratorium afspeelt.

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe bier wordt gebrouwen? Bent u benieuwd hoe de kern van een kernreactor eruit ziet? De oplossing van deze en nog vele andere mysteries krijgt u op 26 september, wanneer tal van wetenschappers uit heel Europa voor de vierde keer naar buiten treden op de Europese Nacht van de OnderzoekersEnglish.

Dit jaar doen er zo'n 200 steden verspreid over 27 landen mee. In die steden openen laboratoria, musea, universiteiten en onderzoekcentra hun deuren.

In het Oostenrijkse Linz Deutsch zullen onderzoekers uitleggen hoe technologie kan worden verbeterd om het dagelijks leven voor gehandicapten aangenamer te maken. Zij laten zien hoe wij reageren op statussymbolen en verschillende vormen van menselijk gedrag. In Milaan Englishitaliano, Italië, zullen wetenschappers laten zie hoe belangrijk wiskunde wel niet is voor het voetbal en hoe het lichaam zichzelf regenereert. Onderzoekers in het Tsjechische Plzeň čeština zullen bezoekers laten zien hoe je bier brouwt en hoe de Titanic is gezonken.

Aankomende, jonge wetenschappers zijn intussen beloond voor hun werk dankzij de EU-prijsvraag voor jonge wetenschappers English. Een jury heeft zich gebogen over 87 projecten van scholieren en studenten van 14-21 jaar uit 39 landen. Drie van hen, een uit Polen, een uit Slowakije en een uit het Verenigd Koninkrijk sleepten de hoofdprijzen English in de wacht voor natuurkundig en geologisch onderzoek. Zij hebben elk 7 000 euro gewonnen.

De Slowaak Martin Tkác kreeg een prijs voor zijn onderzoek naar hoe we met behulp van de zwaartekracht kunnen voorkomen dat zwaar beladen vrachttreinen omkippen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links