Navigációs útvonal

A ma és a holnap európai tudósai - 26/09/2008

Mikroszkóppal dolgozó tudós alakjának nagyítóüvegen keresztül szemlélt, kicsinyített ábrázolása

A Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvény kiváló lehetőséget ad a tudósoknak arra, hogy a laboratóriumok zárt világában végzett munkájukat megismertessék a nagyközönséggel.

Önt is érdekli, hogyan készül a sör? Esetleg arra kíváncsi, hogyan néz ki az atomreaktor belseje? Ezekre és más izgalmas kérdésekre is választ kaphat szeptember 26-án, az Európa-szerte negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Kutatók Éjszakáján English.

Idén a 27 európai uniós tagország mintegy 200 városának laboratóriumai, múzeumai, egyetemei és kutatóközpontjai várják nyitott ajtókkal az érdeklődőket.

Az ausztriai Linzben Deutsch a kutatók bemutatják a látogatóknak, hogyan teszik könnyebbé a technológiai újítások a fogyatékkal élők mindennapjait, és elmagyarázzák, milyen reakciót váltanak ki belőlünk a státuszszimbólumok és a különböző emberi magatartásformák. Az olaszországi Milánó Englishitaliano tudósai megvilágítják, milyen szerepet játszik a matematika a labdarúgásban, és bemutatják, hogyan képes testünk megújulni, a csehországi Plzen čeština városába ellátogatók pedig megtudhatják, hogyan készül a híres cseh sör.

A tudósok munkájának megismertetése mellett az Európai Unió a felnövekvő ifjú tudósgenerációk tehetségét is reflektorfénybe szeretné állítani. Ezt a célt szolgálja a most szeptemberben 20. alkalommal megrendezett Fiatal Tudósok Versenye English, melynek idén Koppenhága adott otthont. A megmérettetésben 39 ország 14–21 éves diákjai vettek részt. A zsűri 87 projektet bírált el. A fizika és a geológia terén felmutatott teljesítményéért három – egy lengyel, egy szlovák és egy brit – fiatal részesült fődíjban English. Nyereményük fejenként 7000 euró volt.

Martin Tkáč, a szlovák nyertes kutatási projektje arra kereste a választ, hogyan lehet a gravitáció segítségével megakadályozni, hogy a súlyos rakományt szállító tehervagonok a kirakodás során felboruljanak.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek