Kruimelpad

Betere vooruitzichten voor onderzoekers - 28/05/2008

Microbiologe experimenteert met kersen in Zaragoza, Spanje

De EU-landen maken plannen voor een nieuw partnerschap om Europa aantrekkelijker te maken voor onderzoekers.

In Europa studeren dan misschien wel meer wetenschappers en ingenieurs af dan in de Verenigde Staten of Japan, maar het is moeilijk om ze hier te houden.Op de arbeidsmarkt is er voor onderzoekers relatief weinig plaats en dat is reden tot bezorgdheid, vooral omdat Europa wil werken aan zijn kenniseconomie.   

Wat zijn de belangrijkste problemen?

  • Er zijn in de EU-landen nog steeds niet veel banen in de publieke sector waarvoor op basis van concurrentie wordt gerekruteerd.
  • Jonge onderzoekers zijn vaak aangewezen op kortetermijncontracten.
  • Carrières worden meer bepaald door anciënniteit dan prestaties.
  • De traditionele, academische opleiding is niet goed afgestemd op de moderne economie.

Om dit bij te sturen wil de EU een partnerschap aangaan met de nationale regeringen voor een soepeler personeelsbeleid, meer sociale zekerheid en betere pensioenen voor onderzoekers in het buitenland, beter arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden en meer opleidingsmogelijkheden.

EU-commissaris voor onderzoek Potočnik noemde het "de vijfde vrijheid" in Europa, zeg maar het vrij verkeer van kennis. Studenten, wetenschappers en academici moeten ook ten volle kunnen profiteren van de Europese arbeidsmarkt. Om te voorkomen dat ze hun geluk elders beproeven of een ander vak kiezen.

Vandaag is een beleidsnota gepresenteerd, als een van de vijf initiatieven sinds de raadpleging in 2007 naar aanleiding van het groenboek over de Europese onderzoeksruimte . Een aantrekkelijke Europese banenmarkt voor onderzoekers werd toen als topprioriteit bestempeld.Meer dan 80% van de respondenten stond achter het idee van een partnerschap tussen de EU en de regeringen van de EU-landen voor een gecoördineerd, efficiënt en coherent gebruik van de beschikbare juridische en financiële middelen.

Europese onderzoeksruimte - feiten en cijfers English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links