Navigointipolku

Tutkijoille töitä Euroopasta - 28/05/2008

Mikrobiologi tutkii kirsikoita Zaragozassa Espanjassa

EU haluaa houkutella tutkijoita jäämään Eurooppaan tehostamalla jäsenmaiden yhteistyötä.

EU:ssa valmistuu enemmän luonnontieteiden ja tekniikan osaajia kuin USA:ssa ja Japanissa, mutta yhä useammat heistä siirtyvät töihin Euroopan ulkopuolelle. Tutkijakato uhkaa kariuttaa EU:n osaamistalouden kehittämishaaveet.

Taustalla ovat seuraavat ongelmat:

  • monissa EU-maissa julkinen sektori ei juurikaan kilpailuta tutkijoita työhönotossa
  • nuorilla tutkijoilla on yleensä lyhytaikaiset työsopimukset
  • uralla eteneminen perustuu usein virkaikään eikä niinkään osaamiseen ja tuloksiin
  • perinteinen akateeminen koulutus ei aina vastaa nykytalouden vaatimuksia.

EU haluaakin tehostaa yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa, jotta tutkijoiden rekrytointimenettelyjä saataisiin avoimemmiksi ja sosiaaliturva, eläke-etuudet, työehdot ja työolot paranisivat. Tavoitteena on myös lisätä korkeakoulujen ja yritysmaailman yhteistyötä, jotta tutkijat saavat paremmat valmiudet työelämään.

EU:n tutkimuskomissaarin Janez Potočnikin mukaan tavoitteena on ns. viides vapaus eli osaamisen vapaus - opiskelijoiden ja tutkijoiden on voitava toimia Euroopan työmarkkinoilla, jotta heidän ei tarvitse hakeutua muualle tai vaihtaa alaa.

Komissio on hiljattain julkaissut jo viidennen suunnitelman, joka perustuu viime vuonna toteutettuun julkiseen kuulemiseen Eurooppalainen tutkimusalue: uudet näköalat . Kuuleminen osoitti, että Euroopan laajuisten työmarkkinoiden ja kiinnostavien työpaikkojen luomista tutkijoille pidetään erittäin tärkeänä. Yli 80 prosenttia vastaajista kannatti EU:n ja jäsenmaiden yhteistyön lisäämistä, jotta lainsäädäntöä voitaisiin koordinoida ja rahoitusvälineiden ja resurssien käyttöä tehostaa.

Tietoa eurooppalaisesta tutkimusalueesta English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä