Sti

Lys forude for forskerne - 28/05/2008

Forsker laver mikrobiologiske forsøg med kirsebær i Zaragoza i Spanien

Planer om et partnerskab mellem EU-landene skal gøre Europa mere attraktivt for forskere.

Europa uddanner måske nok flere naturvidenskabelige kandidater end USA eller Japan, men vi kan ikke holde på dem. EU's beskedne andel i antallet af færdiguddannede forskere på arbejdsmarkedet vækker bekymring, især fordi Europa forsøger at udvikle sin videnbaserede økonomi.

De største problemer er:

  • at der i mange EU-lande kun er få muligheder for at få job i det offentlige gennem optagelsesprøver
  • at unge forskere typisk får kortfristede kontrakter
  • at karriereudviklingen afhænger mere af anciennitet end resultater
  • at en traditionel akademisk uddannelse ikke ruster forskerne til at fungere i den moderne økonomi.

For at rette op på situationen foreslår EU at lave partnerskaber med medlemslandenes myndigheder og gøre rekrutteringen mere åben, tilbyde forskere i udlandet bedre social sikring og pensionsdækning, bedre ansættelses- og arbejdsforhold og lettere adgang til efteruddannelse.

EU's forskningskommissær, Janez Potočnik, talte om sin vision om en "femte frihed" i Europa – viden – der skal give studerende, forskere og universitetsfolk mulighed for at udnytte det europæiske jobmarked i stedet for at søge andre steder hen eller skifte karriere.

Dagens meddelelse er et af fem initiativer som opfølgning af den offentlige høring i 2007 det europæiske forskningsrum - nye perspektiver , der viste, at vi skal satse hårdt på at skabe et attraktivt arbejdsmarked for forskere i hele Europa. Over 80 % af deltagerne i høringen sagde, at de gik ind for idéen om et partnerskab mellem EU og landenes myndigheder for at sikre koordineret, effektiv og konsekvent udnyttelse af juridiske og økonomiske redskaber og ressourcer.

Det europæiske forskningsrum - fakta og tal English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links