Sökväg

Krafttag mot IT-brottsligheten - 27/05/2008

Teckning av en man som sitter vid datorn

Vi handlar alltmer på nätet, men nu ökar oron över att uppgifter om oss själva ska hamna i orätta händer.

Shopping, bankärenden och sociala kontakter på nätet har blivit vardagsmat för många av oss, men samtidigt växer oron för IT-brottsligheten. EU undersöker nu hur man ska kunna förhindra att konsumenterna tappar förtroendet för Internet.

Ingen går säker. Vi har alla fått skräppost i våra datorer och läst om stora angrepp på myndigheternas datorsystem. I Europa har IT-brottslingarna olagligt tagit sig in i omkring 6 miljoner datorer för att lura folk och skicka oönskad post. Det är dock bara 4 % av skräpposten som når fram till adressaten, eftersom vi lägger ner stora summor på att skydda våra datorer.

För att de europeiska småföretagen ska kunna blomstra, måste de kunna lita på att systemen skyddar deras uppgifter. Företag som handlar över gränserna behöver ny och säker teknik för att vinna kundernas förtroende. De europeiska småföretagen står för omkring två tredjedelar av jobben inom den privata sektorn. Om företagen är trygga och säkra blir ekonomin det också.

EU vet hur viktig kampen mot IT-brottsligheten DeutschEnglishfrançais är för konsumenternas säkerhet. EU-länderna måste samarbeta och investera både pengar och sakkunskap. Situationen är dock komplicerad, eftersom skyddsnivån varierar kraftigt från land till land.

Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet English påpekar att EU-länderna måste ligga i ordentligt för att komma till rätta med IT-brottslighet och bedrägerier.

Det är en viktig uppgift, enligt byrån. Nätbedrägeriernas värde kan nämligen uppgå till 100 miljoner euro om året (siffra från 2006). Det är en kamp som EU inte har råd att förlora.

Tips för småföretag English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar