Navigacijska pot

EU proti spletnemu kriminalu - 27/05/2008

Človeški lik z računalnikom

Ob vse večjem obsegu spletnega trgovanja se pojavlja vse več vprašanj o varnosti osebnih podatkov na spletu.

Nakupi, bančno poslovanje in druženje na spletu so za mnoge postali del vsakdana. Hkrati s tem se veča nevarnost spletnega kriminala. Evropska komisija se je odločila zavarovati uporabnike spleta pred goljufi.

Žrtve smo lahko vsi. Vsi smo že dobili neželeno elektronsko pošto, vsi smo že brali o spletnih napadih na podatkovne zbirke vlad. V Evropi je kakih šest milijonov ugrabljenih računalnikov, ki jih uporabljajo za goljufije in pošiljanje neželenih elektronskih sporočil. V naše elektronske nabiralnike sicer zaide samo kake štiri odstotke vseh neželenih sporočil, vendar za kakšno ceno? V Evropi porabimo namreč ogromne zneske za obrambo pred neželeno pošto.

Če želijo mala evropska podjetja uspešno poslovati, se morajo zanesti na podatkovne sisteme in na varnost informacij v njih. Potrebujejo varne in sodobne tehnologije, če želijo ohraniti zaupanje svojih spletnih strank. Evropska mala podjetja zaposlujejo približno dve tretjini vseh zaposlenih v zasebnem sektorju. Varnost podjetij pomeni torej tudi varnost gospodarstva.

Evropska komisija se zaveda, kako pomembno je preprečiti spletni kriminal DeutschEnglishfrançais in zagotoviti varnost potrošnikov. Države članice se bodo morale težave lotiti skupaj in sodelovati s finančnimi sredstvi in znanjem. Položaj dodatno zapletajo tudi različne stopnje zaščite v posameznih državah članicah.

Evropska agencija za varnost omrežij in informacij English opozarja države članice, da jih čaka veliko dela pri preprečevanju spletnega kriminala in goljufij.

Kako zahtevna bo naloga, pove podatek, da nas spletne goljufije stanejo kar 100 milijonov EUR na leto (podatki za 2006). V tem spopadu Evropa preprosto mora zmagati.

Nasveti za mala podjetja English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave