Kruimelpad

Commissie haalt de bezem door cyberspace - 27/05/2008

Striptekening van man aan computer

Er rijst steeds meer twijfel over de veiligheid van persoonsgegevens door de toename van de handel via internet.

Nu winkelen, bankieren en netwerken via internet voor de meesten van ons aan de orde van de dag is, neemt de ongerustheid over cybercriminaliteit toe. De EU probeert het vertrouwen van consumenten in internet hoog te houden.

Iedereen kan slachtoffer van cybercrime worden. We ontvangen vrijwel allemaal al spam en lezen over massale digitale aanvallen op websites van overheden. In Europa gebruiken internetcriminelen zo'n 6 miljoen gekaapte computers om mensen te misleiden en spam te versturen. Slechts 4% van deze spam bereikt onze mailbox, dankzij enorme investeringen in spambestrijding.

Kleine ondernemingen in Europa kunnen alleen floreren als zij kunnen vertrouwen op datasystemen waarop hun gegevens veilig zijn. Bedrijven die internationaal zakendoen hebben behoefte aan veilige, up-to-date technologie waarmee zij het vertrouwen van hun online klanten  kunnen winnen. Kleine bedrijven zijn goed voor tweederde van de werkgelegenheid in de private sector. Als deze bedrijven goed beveiligd zijn, dan is de economie dat ook.

De EU vindt de bestrijding van computer- en internetcriminaliteit DeutschEnglishfrançais essentieel voor de veiligheid van de consument. Daarom moeten de EU-landen de handen ineenslaan en zowel geld als expertise investeren. De situatie is gecompliceerd omdat het niveau van bescherming in de diverse landen sterk uiteenloopt.

Het Europees Agentschap voor informatie- en netwerkbeveiliging English (ENISA) wijst erop dat de EU-landen nog een lange weg te gaan hebben voordat zij de cybercriminaliteit en –fraude onder de duim hebben.

Geen onbelangrijke taak, volgens het EU-agentschap, aangezien de schade kan oplopen tot 100 miljoen euro (2006).  Europa kan het zich niet veroorloven deze strijd te verliezen.

Tips voor kleine ondernemingen English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links