Навигационна пътека

Чистка в киберпространството - 27/05/2008

Рисунка на човек, използващ компютър

Опасения за сигурността на личните данни на фона на нарастващата търговия по интернет.

Тъй като пазаруването, банкирането и социалните контакти по интернет стават обичайни за много от нас, опасенията от киберпрестъпления се засилват. ЕС търси начини да запази потребителското доверие в мрежата.

Всеки може да бъде жертва. Всички ние получаваме спам и четем за големи кибератаки срещу правителства. В Европа киберпрестъпниците използват около 6 млн. „отвлечени“ компютъра, за да мамят хората и да разпространяват спам. Едва 4 % от този спам достига до нашите пощи, но само заради огромните суми, харчени за защита от спам.

За да процъфтяват малките европейски предприятия, те трябва да могат да разчитат на системи за данни, в които тяхната информация е на сигурно място. Компаниите, които търгуват в чужбина, се нуждаят от сигурна, модерна технология, за да вдъхнат доверие на онлайн клиентите. На европейските малки предприятия се падат около две трети от работните места в частния сектор. Ако предприятията се чувстват уверени и сигурни, това ще важи и за икономиката.

ЕС признава колко е важна борбата с киберпрестъпленията DeutschEnglishfrançais за сигурността на потребителите – страните трябва да работят заедно, инвестирайки както пари, така и опит. Положението е сложно, тъй като нивата на защита в различните страни все още се различават значително.

Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност English (ENISA) изтъква, че страните от ЕС са улеснили нейната работа по преодоляване на киберпрестъпленията и измамите.

Задачата не е маловажна, посочва агенцията на ЕС, тъй като измамите могат да бъдат на стойност 100 млн. евро годишно (2006 г.). Това е битка, която Европа не може да си позволи да изгуби.

Съвети за малки предприятия English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки