Navigacijska pot

Z izmenjavo znanja do novih gospodarskih dosežkov - 10/04/2008

Znanstvenica pregleduje krvne vzorce

Evropska unija želi bolj izkoristiti znanstvena spoznanja in predlaga skupen pristop.

Evropski raziskovalci so po številu objav enaki svojim ameriškim kolegom, vendar močno zaostajajo pri inovacijah, patentih, licenčnih poslih in praktičnem razvoju znanstvenih spoznanj.

Univerze in druge raziskovalne ustanove si morajo bolj prizadevati prav za praktično uporabo svojih raziskav, „da bomo lahko znanstvene raziskave uporabili za nove proizvode in storitve in tako ustvarili nove panoge in delovna mesta,“ je pojasnil evropski komisar za podjetništvo in industrijo Günter Verheugen.

Stališče Evropske komisije je, da morajo raziskovalci upravljati svojo intelektualno lastnino DeutschEnglishfrançais in izmenjevati znanje. Takšno ravnanje ne bi bilo v nasprotju z njihovimi izobraževalnimi in raziskovalnimi cilji, pač pa bi pritegnilo naložbe, študente in znanstvenike.

Evropska komisija je pripravila skupna regulativna načela DeutschEnglishfrançais, ki naj bi državam članicam pomagala zgladiti razlike med pravili o zaščiti znanstvenih spoznanj. Predstavila je tudi kodeks pravil, ki bo raziskovalnim organizacijam za vodilo pri oblikovanju svoje usmeritve.

Države članice EU so v zadnjem času veliko naredile za prenos in izmenjavo znanja, tudi s spremembami predpisov in novimi smernicami, vendar vse prepogosto zgolj v nacionalnem okviru. Če želi Evropska unija v celoti izkoristiti ekonomske sadove znanstvenega dela, mora ubrati enak pristop v vsej EU.

Nekaj primerov evropskih raziskav danskDeutschEnglishελληνικάespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave